Nicuşor Dan: „Am dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal”

de:
03 apr. 2013
10 Afișari
Nicuşor Dan:

Potrivit articolului 4 lit. c) din Legea constructiilor 50/1991, autorizatiile care privesc monumentele istorice se emite de Primarul General al Municipiului Bucuresti cu avizul Primarului de Sector. Aceasta prevedere este explicitata in articolul 22 al Normelor metodologice la Legea constructiilor 50/1991, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”. 

Pentru demolarea si reconstruirea Halei Matache era nevoie de un aviz al Primarului Sectorului 1. Conform adresei atasate, Primarul Sectorului 1 nu a emis avizul obligatoriu intrucat documentatia intocmita de Primaria Generala era incompleta.

Aici se află raspunsul formulat de Primaria Sector 1 care sustine ca nu a autorizat demolarea halei Matache. 

Prin urmare autorizatia a fost emisa in mod ilegal de Primaria Generala. Acest nou motiv de nelegalitate, in culpa Primarului General, a Arhitectului Sef si a Secretarului General din Primaria Generala, va fi atasata la plangerea penala depusa la Parchet, formulata impotriva acestora si a Ministrului Culturii, informeaza Nicusor Dan intr-un comunicat remis B365.ro. 

Lucrările pentru demolarea Halei Matache se desfășoară în spatele unui gard înalt de circa doi metri, acoperit cu un plastic opac, care nu lasă să se vadă nimic din exterior. Hala este înconjurată și ea de încă un zid, ridicat din urmă cu o săptămână. Aici, mai mulți muncitori și utilaje de construcții lucrau pentru a demola Hala Matache.

După ce marți după-amiază, în urmă cu o săptămână, muncitorii au demolat pereții exteriori ai Halei, în cursul nopții a fost translatat și acoperișul clădirii. Astfel, un fragment de acoperiș a fost mutat pe de-a întregul, cu o macara, conform Observatorul Urban:

Hala Matache va fi mutată pentru a face loc bulevardului Uranus, care va lega Guvernul de Parlament. Clădirea Halei Matache va fi reconstruită cu câțiva metri mai în spate. 

Demolarea vine să pună punct luptei de mai bine de trei ani între Primărie și ONG-uri privind soarta clădirii, timp în care Hala de pe Berzei a suferit un continuu proces de degradare, cauzat atât de lipsa unor măsuri de întreținere cât și de acțiunea hoților.

Bulevardul Uranus este considerat, alături de Catedrala Neamului, una din cele mai mari greşeli urbanistice din Capitală, a declarat pentru B365.ro şeful arhitecţilor din România.

Construită între anii 1887 şi 1899, Hala Matache Măcelarul – monument al arhitecturii inginerești din secolul al XIX-lea – a ajuns, după un veac de istorie, să fie demolată de reprezentanţii aceleiaşi autorităţi locale care au construit-o în urmă cu 114 ani. Cum arată istoria halei Matache în imagini, vedeţi aici. 

Cookies