Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Renate Weber, Avocatul Poporului, că „apără mafia imobiliară” din București:
Nicușor Dan îi reproșează, în esență, Renatei Weber că a sesizat CCR „cu argumente de speculatori imobiliari’.
În noiembrie 2023, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu argumente similare cu cele ale speculatorilor imobiliari din dezbaterea pe Codul Urbanismului. Curtea Constituțională se va pronunța mâine, 7 noiembrie. Am formulat un punct de vedere contrar (un așa-numit amicus curiae). Avocatul Poporului solicită Curții Constituționale să interpreteze legea în sensul în care o autorizație care se bazează pe un PUZ constatat nelegal să poată să fie executată în continuare. Ar anula deci tot efortul nostru de a anula PUZ-uri flagrant ilegale. Avocatul Poporului spune: „Anularea unei autorizații de construire […] ca urmare a anularii […] documentației de urbanism 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗹𝘂𝗹 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃 𝗰𝗮̆ […] era pendinte un litigiu […] conduce la afectarea însăși a substanței dreptului de proprietate.”
Avocatul Poporului este o instituție centrală de stat, al cărei rol principal este acela de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor față de abuzurile autorităților publice.
Avocatul Poporului acționează ca un mediator care, potrivit rolului și misiunii oficiale, „înceracă să găsească și să propună soluții, fie aducând la aceeași masă pe cei implicați, fie emițând recomandări.”
Totodată, „Avocatul Poporului contribuie la depistarea şi combaterea fenomenelor care conduc la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, axându-se pe necesitatea îmbunătăţirii continue a activităţii administraţiei publice în vederea respectării intereselor legitime ale cetăţenilor.”
Mijloace de intervenție:
Instituția Avocatului Poporului este condusă, din iunie 2019, de către Renate Weber.