Nicușor Dan a ieșit la atac. Ce ar urmări Gabriela Firea prin OUG pe Codul administrativ

de:
04 iun. 2019
0 Afișari
Nicușor Dan a ieșit la atac. Ce ar urmări Gabriela Firea prin OUG pe Codul administrativ

Acesta susține că prin OUG pe Codul administratic, PSD urmăreşte intrarea în legalitate a celor 22 de companii municipale din Bucureşti.

„Ca formă pentru o lege aşa de importantă care reglementează tot ce înseamnă administraţie publică în România este nepotrivit ca această reglementare să fie dată prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie să avem o dezbatere în Parlament. Nu înţelegem care e urgenţă. Probabil continua stare de ilegalitate la cele 22 de companii municipale din Bucureşti, care, în situaţia în care OUG trece şi deciziile cu privire la patrimoniu pot fi luate cu majoritate simplă, pot fi introduse de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, pot fi introduse în legalitate. Cam asta ar fi singurul motiv de urgenţă”, a declarat Nicuşor Dan, marţi, la Parlament.

 Deputatul a adăugat că forma pusă în dezbatere a noului Cod administrativ are mai multe probleme, precum delegarea de atribuţii a primarilor.

„Prima problemă mare este majoritatea simplă, nu de două treimi cu care se iau deciziile cu privire la patrimoniu, mai puţin transferul de drept de proprietate. Exemple tipice sunt cele 22 de companii municipale ale doamnei primar Firea, în care a reuşit să angajeze câteva mii de angajaţi. Acest lucru nu e bun pentru că duce la o instabilitate administrativă.

Dacă înfiinţezi nişte companii cu majoritate simplă, în momentul în care se schimbă majoritatea, altă majoritate o să vrea să distrugă companiile, să vină cu companii pe care ea să le pună şi nu avem o stabilitate administrativă. A doua chestiune este delegarea de atribuţii, primarul numai semnează. Suntem în situaţia în care primarul are cea mai mare putere, vrea să dea un act cu potenţial de a fi ilegal, pune presiune pe director, directorul semnează şi primarul nu răspunde. A treia chestiune pensiile speciale.

Un mic pas înapoi este în ceea ce priveşte statutul funcţionarilor publici prin raportare la Agenţia Naţională a funcţionarilor publici. Pentru a deveni funcţionari publici trebuie să treci de filtrul Agenţiei Naţionale”, a conchis Nicuşor Dan.

Cookies