Primarul general al Capitalei a mers în Cișmigiu, cu ocazia inaugurării a două locuri de joacă ce au fost modernizate. Edilul a vorbit despre echipamentele ce au fost instalate aici, dar și despre problema ciorilor pe care administrația publică nu reușește să o rezolve.
Marți, 24 octombrie 2023, două dintre locurile de joacă din Parcul Cișmigiu au fost redeschise publicului, astfel că cei mici se pot bucura de noile aparate ce au fost montate.
Nicușor Dan a anunțat că o noutate introdusă în unul dintre locurile de joacă din parc este amplasarea a două aparate speciale pentru copiii atipici:
Este un loc de joacă inclusiv, în care orice copil poate să se joace.
În parcul Cișmigiu există 3 locuri de joacă și 1 loc special pentru practicarea sporturilor. În total, PMB are în administrare 40 de locuri de joacă pentru ce mici.
10 dintre acestea au fost modernizate, iar în ceea ce privește restul de 30, edilul a anunțat că ALPAB se află în procedură de achiziție a serviciilor.
Speram ca până la sfârșitul anului viitor să avem toate locurile de joacă modernizate, în condițiile în care nu s-a mai atins nimeni de ele din anul 2010.
Întrebat dacă locurile de joacă nemodernizate sunt închise, primarul Capitalei a transmis că unele dintre ele sunt folosite, altele nu. Mai multe dintre acestea au fost închise de către ANPC, în urma unor controale.
Bugetul total pe care Administrația Lacul Parcuri și Agrement îl are pentru modernizarea locurilor de joacă este de 35 de milioane de lei, pentru următorii 2 ani.
În august 2021 Nicușor Dan a declarat că toate parcurile din Capitală vor fi modernizate. Cu toate astea, acum, în 2023 edilul transmite că mai este mult până când acest țel să fie atins:
Mai avem, însă facem acele mai investiții care nu s-au făcut de zeci de ani. Vorbim despre podul mare din Tineretului, podul mare din Cișmigiu, aleile din parcul Tineretului, malurile lacului și iluminatul din Herăstrău.
Poate că atunci am fost prea optimist, dar ce vreau să spun este că ne ocupăm de acele lucruri care contează.
Șefa ALPB a vorbit și despre refacerea aleilor și schimbarea mobilierului urban din Parcul Cișmigiu. Aceasta a declarat că până la data de 15 decembrie urmează să fie primite:
Noul mobilier va fi folosit pentru completare, acolo unde este nevoie, și pentru înlocuirea băncilor și coșurilor deteriorate.
În ceea ce privește aleile, Corina Bega a declarat că ALPAB se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește finalizarea devizului pentru reparații. Ulterior, urmează să fie obținut avizul necesar de la Ministerul Culturii.
Se estimează să în primăvara anului 2024 bucureștenii se vor plimba pe alei noi în Cișmigiu.
Primarul Capitalei a vorbit și despre problem ciorilor, pe care municipalitatea încearcă să o remedieze. În anul 2022, PMB a alocat jumătate de milion de lei pentru studierea comportamentului acestora. Cu toate astea, păsările continuă să murdărească aleile și băncile.
Nicușor Dan a declarat în cadrul conferinței de presă de marți, 24 octombrie 2023, că se află la cea de-a treia sau a patra încercare de a scăpa de aceste păsări.
Edilul a transmis că aceste păsări nu sunt hrănite de oamenii care se plimbă prin Cișmigiu:
Ciorile nu mănâncă aici, porumbei sunt hrăniți de oameni. Ciorile care sunt aici mănâncă peste zi în oraș, probabil la Glina, vin seara târziu și pleacă dimineața devreme.
Sunt păsări inteligente. Specialiștii nu ne-au dat soluția, dar ne-au spus că ele preferă să își facă cuibul și să doarmă acolo unde copacii sunt cei mai mari. Cei mai mari copaci, cu coroana cea mai deasă din București sunt în Parcul Cișmigiu.
Șefa ALPAB a informat că, în ultimii ani numărul ciorilor din Cișmigiu a rămas constant, problema majoră fiind reprezentată de mizeria făcută de păsări și efortul de a curăța parcul.