Nicușor Dan a desființat un ONG inventat de Firea care toca banii PMB: Asociația, o structură inutilă. Încă un pas făcut pentru reducerea risipei

02 apr. 2021
324 afișări
Nicușor Dan a desființat un ONG inventat de Firea care toca banii PMB: Asociația, o structură inutilă. Încă un pas făcut pentru reducerea risipei

Primarul Nicușor Dan a anunțat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, că a desființat, într-un final, Asociația Centru Municipal pentru Dialog Social București, un ONG apărut în timpul domniei Gabrielei Firea care a tocat banii bucureștenilor fără niciun folos real.

Nicușor Dan a desființat vineri Asociația Centru Municipal pentru Dialog Social București, o structură care în opinia edilului era „inutilă” și nu aducea niciun beneficiu real bucureștenilor. În plus, Nicușor Dan punctează faptul că, această asociație reușise să acumuleze datorii de 500.000 de lei.

Mesajul lui Nicușor Dan

„Încă un pas făcut pentru reducerea risipei în primărie. La sfârșitul lunii decembrie, am anunțat începerea demersurilor administrației locale pentru desființarea Asociației Centru Municipal pentru Dialog Social București, iar acum s-a obținut decizia judecătorească de dizolvare.

Acest ONG, înființat în 2018 de fosta administrație a Capitalei, nu făcea decât să cheltuiască de pomană banii publici – aproape 4 milioane de lei pe an – fără niciun beneficiu real pentru cetățeni. Era o companie municipală mai mică, specializată în dat banii pe mașini, chirii și salarii, care nu avea nici măcar scuza că prestează un serviciu public autentic și care a acumulat și jumătate de milion de lei datorii.

Mulțumesc consilierei generale Roxana Cantea (USR), numită în Adunarea Generală a acestui ONG special pentru a derula demersurile juridice necesare desființării și care a rezolvat această problemă”, a transmis Nicușor Dan în postarea sa de pe Facebook.

Amintim că, procedura de dizolvare a Asociației Centru Municipal pentru Dialog Social București a fost inițiată în cadrul ședinței Consiliul General al Capitalei din data de 28 decembrie 2020. În debutul şedinţei, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că asociaţia respectivă este o structură inutilă.

Și USR București a venit cu o reacție după decizia de dizolvare a ONG-ului

𝐉𝐮𝐝𝐞𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐬: 𝐎𝐍𝐆-𝐮𝐥 𝐟𝐚𝐧𝐭𝐨𝐦𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐅𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞 𝐝𝐢𝐳𝐨𝐥𝐯𝐚̆. 𝟑.𝟕𝟓𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐭̦𝐢 𝐢𝐧𝐮𝐭𝐢𝐥 𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭̦𝐢.

Banii bucureștenilor nu vor mai dispărea sub formă de chirii lunare de 6.000 de euro, tabere, cursuri non-formale, salarii nete și mașini, prin ONG-ul fantomă al fostei administrații. Instanța a decis astăzi dizolvarea Centrului Municipal pentru Dialog București, urmare a demersurilor întreprinse de Roxana Cantea
, consilier municipal USR PLUS, membru în Adunarea Generală a acestei asociații.

În ședința de Consiliu General al Municipiului București din decembrie, primarul general afirma că „este o structură inutilă” și propunea CGMB să lichideze asociația. În consecință, Adunarea Generală a hotărât în 01 martie 2021, pe baza mandatului din hotărârea CGMB 438/ 28.12.2020, lichidarea.

Reamintim că aceasta este organizația fostei administrații care a blocat protestele cetățenilor în fața Primăriei, în ultimii doi ani. Unul dintre ele fiind binecunoscutul protest anti-poluare din februarie 2020, care nu s-a putut desfășura acolo sub pretextul că Centru Municipal pentru Dialog București își planificase toată luna evenimente în fața primăriei, cu aproximativ 300 de participanți zilnic.

“Până la introducerea proiectului de dizolvare pe ordinea de zi a ședinței CGMB eu nu auzisem de această asociație, care, pe hârtie cel puțin, ar fi trebuit să mă angreneze ca tânără bucureșteancă în atâtea activități frumoase dedicate segmentului meu de vârstă.

Am cerut rapoartele de activitate pe toți anii, am studiat situația financiară și proiectele în desfășurare și mi s-a confirmat, astfel, suprapunerea de atribuții și activități cu cele ale altor instituții ale Primăriei Capitalei. Am constatat că banii, într-adevăr, nu erau cheltuiți pentru dezvoltarea comunității bucureștene sau integrare europeană, ci efectiv risipiți.

Acesta a fost momentul în care am convocat AGA și am depus cu inima împăcată dosarul de dizolvare. Astăzi am obținut aprobarea Judecătoriei și urmează ca directorul asociației să predea toate actele și inventarul bunurilor la zi pentru a face ultimii pași necesari în vederea radierii asociației din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.” a declarat Roxana Cantea, consilier municipal din partea USR PLUS.

Acest demers salvează anual 3.750.000 lei din banii bucureștenilor, cât ar însuma contribuția Primăriei Capitalei, prin plata cotizațiilor celor 3 acționari ai asociației (primăria și alte două subordonate).

Asociația Centru Municipal pentru Dialog București a fost înființată în 2018, de către Administrația Firea, având ca scop declarat să contribuie la dezvoltarea socio-economică a comunității Municipiului București, să promoveze și să implementeze strategiile și politicile europene, precum și să promoveze și să implementeze programe de finanțare nerambursabilă, activități pentru tineri și seniori.

În schimb, această asociație nu și-a onorat nici măcar obligațiile către stat de mai bine de un an de zile, iar la momentul actual figurează cu datorii în jur de 600.000 de lei.

Cookies