Nicușor Dan a decis! Ce proiecte de investiții majore vor fi introduse în Bugetul pe 2021

23 ian. 2021
166 Afișari
Nicușor Dan a decis! Ce proiecte de investiții majore vor fi introduse în Bugetul pe 2021

Nicușor Dan a transmis, într-o conferință de presă, că în proiectul de investiții pentru 2020 vor fi introduse proiecte precum Prelungirea Ghencea, Pasajul de la Doamna Ghica, consolidări, patinoarul Flamaropol şi cartierul Henri Coandă.

Nicușor Dan a vorbit şi despre existenţa unor restanţe „istorice” atunci când vine vorba de investiții care trebuie incluse la rândul lor în acest buget al PMB pe 2021.

Restanțe istorice atunci când vine vorba de investiții

„Avem nişte restanţe istorice. În anul 2003 s-a semnat un program cu BEI pentru reabilitarea a 102 şcoli cu termen de finalizare 2008. Nu s-a încheiat. Am cerut un raport detaliat, mai avem 5-6 şcoli de terminat în programul acesta. Sunt convenţii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic care sunt semnate din anii 2005-2007 şi clădirile nu au fost consolidate încă.

Sunt oameni care au fost proprietari, care au fost mutaţi în locuinţele de necesitate, pentru ca imobilele lor să se consolideze şi stau acolo de nouă ani şi încă nu s-au terminat imobilele de consolidat. Iar în cartierul Henri Coandă avem o promisiune din 2007 – absurdă – ca PMB să facă inclusiv partea care aparţine judeţului Ilfov, adică oraşului Voluntari. Din păcate, această promisiune s-a concretizat într-o hotărâre de instanţă din 2012 care ne obligă să facem acest lucru, a precizat edilul.

Nicuşor Dan a atras atenţia că mai mult de jumătate din bugetul real pe anul 2020 a fost cheltuit pe subvenţiile pentru termie şi transportul în comun. Astfel, subvenţia pentru transport facturată efectiv în 2020 a fost de 1,3 miliarde lei (în condiţiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei), iar subvenţia pentru termie facturată în 2020 a fost de 1 miliard de lei.

Arena Națională costă 20 de milioane pe an și produce 2 milioane

„Arena Naţională ne costă 20 de milioane de lei pe an şi produce 2 milioane de lei. Administraţia de Consolidări a Clădirilor cu Risc Seismic a plătit în 2020 cinci milioane de lei pentru a face o campanie publicitară, ‘Bucureştiul trainic’, dar în anul 2020 nu a semnat decât o convenţie pentru un imobil pe care să îl reabiliteze”, a adăugat el.

Primarul a mai arătat că o parte din obiectivele propuse în timpul campaniei electorale vor fi prevăzute în buget, în urma unor rectificări.

„Pentru că avem această dorinţă de a ieşi foarte repede cu un buget, imediat după bugetul naţional, nu o să găsiţi în lista de investiții multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală. Dar o să avem de-a lungul anului mai multe rectificări, rectificări pozitive, în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanţare, mari lucrări de investiții, cum ar fi, de pildă, Parcul Natural Văcăreşti.

Fără îndoială că la una din rectificările din acest an – probabil că în jurul lunilor aprilie, mai – o să vedeţi acest obiectiv de investiții început. Pe de altă parte, pe măsură ce vom mai descoperi lucruri, vom ajusta cheltuielile pe care PMB le face”, a spus Nicușor Dan.

Primarul a menţionat că discuţiile preliminare privind proiectul de buget vor continua, marţi şi miercuri, în special cu instituţiile din domeniul educaţiei şi al culturii subordonate PMB.

Totodată, a mulţumit ONG-urilor implicate în dezbaterile pe marginea bugetulu

Cookies