Nicușor Dan a anunțat că PMB va subventiona substanțial căldura în București: Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea

29 oct. 2021
342 Afișari
Nicușor Dan a anunțat că PMB va subventiona substanțial căldura în București: Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea

Primarul Nicușor Dan a vorbit vineri despre cel mai arzător subiect al momentului în București, valoarea subvenția la căldură din Capitală. Suma finală însă se lasă așteptată, asta după ce ANRE a anunțat joi că gigacaloria s-a scumpit 86,58% în Capitală. Primarul Nicușor Dan spera într-o creștere cu 20 de procente. Rămâne de văzut la ce valoarea va ajunge subvenția și cât vom avea de plătit anul acesta, însă primarul a promis că PMB are banii de subvenție și chiar ar putea majora această sumă.

Zilele acestea se decide subvenția la căldură din București, însă Nicușor Dan mai așteaptă să afle care este prețul final al gigacaloriei, cu tot cu transport. Ieri, ANRE a stabilit prețul de producție, însă este nevoie și de stabilirea prețului final de transport și distribuție de către Termoenergetica, într-o ședință a companiei. Ulterior acesta trebuie aprobat de ANRE. De abia atunci primarul spune că va putea să stabilească exact valoarea totală a gigacaloriei pentru Bucureșteni din acest an. Mai mult, de la 1 ianuarie TVA pentru producere și distribuție de căldură o să scadă de la 19% la 5%.

La cât ar putea ajunge subvenția în București

După lungi discuții cu jurnaliștii Nicușor Dan a dat și o sumă aproximativă a prețului final al gigacaloriei în București, care ar putea să fie 650 de lei sau mai mult. Acum, PMB oferă o subvenție de 340 de lei.

„Prețul gigacaloriei va fi de 650 sau mai mult, nu am spus că subvenția noastră va rămâne la fel.

Interesul nostru este să păstrăm oamenii în sistemul centralizat. Și din punctul de vedere al funcționării Termoenergetica și din punctul de vedere al mediului nu vrem ca mulți bucureșteni să migreze din sistemul centralizat spre mijloace individuale de încălzire.

Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum„, a transmis Nicușor Dan.

Nicușor Dan a anunțat vineri ce se întâmplă cu subvenția la căldură în Capitală

„Subvenția pe care Primăria Generală o plătește acum este de 950 de milioane de lei și putem să plătim 100-200 de milioane în plus, dar decizia o va lua CGMB. Este prevăzut în buget și va fi plătit în cursul anului 2021, și este posibil să majorăm această suma, decizia finală o să o luăm când vom avea prețul final”, a anunțat Nicușor Dan vineri.

Prețul de producție al gigacaloriei a crescut ieri la 329,41 lei după o creștere de pret de peste 86% a gigacaloriei din partea ANRE. Acum rămâne de aflat prețul final al transportului energiei termice și de abia atunci vom afla prețul final ală căldurii în București.

„Până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producția, 220 transport și distribuție, la care se adaugă tva de 19% la fiecare dintre ele, rezultând un preț de 506 lei, gigacaloria. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 și restul de 340 sunt plătiți de PMB. Asta este situația azi.

Avem informația doar în ceea ce privește producția, prețul de producție. Prețul zilele acestea este 329 de lei plus TVA. TVA-ul este 19% general. Începând cu luna ianuarie, TVA-ul va fi de 5% pentru transportul și producția de energie termică. Vom avea o reducere. Din ianuarie o să fie 329 plus 5%.

Acum a mai rămas o componentă, de transport și distribuție. Azi este 220 de lei plus tva-ul de 19%. În aceste zile este o ședință a Termoenergetica. Termoenergetica se va duce către ANRE cu prețul său de transport și distribuție, care o să fie aprobat de ANRE. În curând vom avea prețurile. În acel moment o să luăm decizia”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul așteaptă și un ajutor din partea statului

Nicușor Dan spune că așteaptă și o subvenție și din partea statului pentru oamenii care sunt racordați la sistemele centralizate, fiind o problemă la nivel național.

„Nu există o subvenționare din partea statului pentru cetățenii care sunt racordați la sistemele centralizate din România. Eu sper că va exista fie o plafonare, fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul național către toți utilizatorii.

Este o problemă cu care se confruntă toate primăriile din marile orașe. În acest moment subvenția pe care PMB o plătește este de 950 de milioane de lei. Ăsta e primul an în care PMB chiar plătește subvenția asta. Au fost ani în care s-a plătit 500 de milioane, ani în care s-a plătit 600 de milioane.

Cauza problemelor este în acele sute de milioane lipsă care nu s-au plătit de primărie anii trecuți. Chiar vom plăti 950 de milioane de lei. Este posibil să suplimentăm această sumă. Situația financiară actuală ne permite să o facem. În continuare, așa cum este și acum, PMB o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul este 2 la 1 și în continuare o să fie și mai mare”, a mai spus Nicușor Dan.

ANRE a majorat prețul gigacaloriei în București cu 86,58%

ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei. Acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

“Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

Cookies