Nicușor Dan a anunțat că nu este vaccinat împotriva COVID-19. „O să mă vaccinez după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”

01 sept. 2021
307 Afișari
Nicușor Dan a anunțat că nu este vaccinat împotriva COVID-19. „O să mă vaccinez după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”
Nicușor Dan a anunțat că nu este vaccinat împotriva COVID-19. „O să mă vaccinez după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”. Sursa foto: Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că nu s-a vaccinat împotriva virusului SARS CoV-2. Edilul a precizat acest lucru în cadrul conferinței de presă organizate la împlinirea a zece luni de când a preluat mandatul pentru Primăria Municipiului București și a adus precizarea că se va imuniza odată ce medicul său îi va recomanda acest lucru.

Anunț important făcut de Nicușor Dan. Primarul Capitalei a declarat în cursul zilei de marți că nu a fost încă vaccinat împotriva SARS CoV-2 și că va face acest lucru în momentul în care medicul îi va recomanda acest lucru. Trebuie menționat faptul că edilul a avut deja COVID-19 în luna mai, însă Ministerul Sănătății a publicat încă din luna martie lista cu recomandări pentru vaccinare dedicate persoanelor care au trecut prin boală înainte să apuce să se vaccineze. Edilul nu a precizat când și cu ce frecvență comunică cu medicul său, însă autoritățile sanitare au precizat că vaccinul se poate administra chiar și după o singură lună de la trecerea prin boală.

„Nu am spus pentru că nu am vrut să parazitez dezbaterea publică”, spune Nicușor Dan

Primarul Capitalei a precizat că a preferat să nu comunice în spațiul public alegerea de a nu se vaccina momentan pentru a nu „parazita” dezbaterea pe tema acestei proceduri medicale. De asemenea, Nicușor Dan a explicat că a fost în izolare în această primăvară după ce fiica sa a fost confirmată pozitivă. În cele din urmă, spune edilul, a contactat și el acest virus, potrivit Mediafax.

„Nu am spus public pentru că nu am vrut să parazitez dezbaterea publică cu asta. După cum bine știți, am fost în izolare în luna mai. Am fost izolare pentru că fiica mea a fost infectată, apoi m-am infectat și eu, deci am avut coronavirus. O să fac vaccinarea după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul a intrat în izolare pe data de 19 aprilie, după ce fiica sa s-a infectat cu COVID-19

Primarul anunțase pe data de 19 aprilie că fiica sa, Aheea, contactase virusul SARS CoV-2, astfel că întreaga familie va intra în izolare. În luna mai, și edilul a fost infectat în cele din urmă, cel mai probabil în urma contactului cu fiica sa.

„Fetița mea, Aheea, a ieșit pozitivă la testul COVID-19. Nu are simptome, nu sunt motive de îngrijorare. Eu am ieșit negativ la testare dar, fiind contact direct, trebuie să stau în izolare 14 zile (de la testul ei) până vineri, 30 aprilie. Voi continua să-mi îndeplinesc obligațiile de primar lucrând de acasă. Multă sănătate tuturor”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook la acea vreme.

Ce spune Ministerul Sănătății despre vaccinarea celor ce au trecut prin boală

Potrivit Ministerului Sănătății, persoanele care au trecut deja prin boală înainte de administrarea primei doze pot să se vaccineze chiar și la 14 zile după vindecare. Iată ce au anunțat autoritățile în luna martie a acestui an pe tema vaccinării în urma infectării cu COVID-19:

„La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina?

Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.

a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.

Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație.”

Cookies