Nicușor Dan trage un semnal de alarmă: De pe vremea lui Ceausescu nu s-a mai luat o măsură așa gravă

de:
18 nov. 2013
0 afișări
Nicușor Dan trage un semnal de alarmă: De pe vremea lui Ceausescu nu s-a mai luat o măsură așa gravă

Legea descentralizarii prin care Guvernul vrea sa-si asume maine raspunderea in fata Parlamentului contine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului istoric. Din anul 1977 cand Nicolae Ceausescu a desfiintat Directia Monumente Istorice nu a existat o prevedere legala cu consecinte mai grave asupra patrimoniului.

ICOMOS reprezinta organismul UNESCO insarcinat cu protectia patrimoniului international. ICOMOS apreciaza următoarele: In forma in care este proiectata, descentralizarea in domeniul patrimoniului va da in fapt o lovitura mortala capacitatii de ocrotire a patrimoniului cultural national de catre Statul Roman, ca stat national si unitar.

AICI GĂSIȚI SCRISOAREA DESCHISĂ ICOMOS

Practic, Consiliile Judetene vor avea voie sa declaseze monumentele istorice din Lista Monumentelor Istorice, rolul Ministerului Culturii fiind pur formal. Mai precis

– conform art. 13 alin. (7) coroborat cu 19 alin. (3) hotararea de declasare se ia de catre Consiliul Judetean

– conform art. 13 alin. (7) Ministerul Culturii verifica doar respectarea metodologiei de declasare, nu si continutul acesteia.

In plus, Directiile pentru Cultura, cele care avizeaza toate demolarile si constructiile in zonele protejate, sunt trecute din subordinea Ministerului Culturii in subordinea Consiliilor Judetene, care emit si autorizatiile de desfiintare / construire. Este de asteptat ca Directiile sa nu cenzureze deciziile Consiliului Judetean.

Se pierde astfel rolul Ministrului Culturii de filtru al deciziilor autoritatilor locale asupra patrimoniului cultural. Se incalca articolul 33 alin. (3) din Constitutie, care prevede caracterul national al patrimoniului istoric

Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea mostenirii culturale, deszvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume.

Evolutia capitolului cultura din Legea descentralizarii a fost foarte sinuos. In proiectul initial s-a prevazut doar transferarea Directiilor pentru Cultura de la Ministerul Culturii la Consiliile Judetene. Intr-o declaratie de presa, primarul Pendiuc afirma ca sectiunea cultura nu se descentralizeaza (impreuna cu internele si munca). In dezbaterea publica de la Ministerul Dezvoltarii de marti 12 noiembrie, ministrul Dragnea a afirmat ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Barbu pentru ca toata procedura de avizare sa ramana in subordinea Ministerului Culturii. Proiectul trimis Parlamentului este mai grav pentru protectia patrimoniului decat versiunea initiala.

Mediul

Prevederile asupra mediului sunt similare celor pentru patrimoniul construit. Agentiile judetene pentru protectia mediului trec din subordinea Ministerului Mediului in subordinea Consiliilor Judetene.

Agentiile judetene vor emite toate avizele asupra interventiilor asupra mediului din judete / Municipiul Bucuresti, inclusiv delimitarea si administrarea ariilor naturale protejate.

Proiectul Legii descentralizarii incalca flagrant dispozitiile propunerii de Directiva a Parlamentului European privind evaluarea impactului asupra mediului adoptata pe 9 octombrie 2013 de Parlamentul European.

Expunerea de motive a propunerii de Directiva mentioneaza

Credibilitatea întregii proceduri evaluare a impactului asupra mediului este zădărnicită dacă nu se prevăd în mod clar norme pentru eliminarea gravului fenomen al conflictelor de interese. Raportorul a putut constata personal că, în unele cazuri, în ciuda separării oficiale dintre autoritatea competentă și inițiatorul proiectului, în special atunci când acesta din urmă este o entitate publică, există adeseori relații inadecvate între cei doi actori, care afectează obiectivitatea evaluării. Prin urmare, trebuie asigurată independența absolută a autorității competente față de inițiatorul proiectului.

Iar proiectul de Directiva prevede

(4a) Statele membre desemnează autoritatea sau autoritățile competente de o manieră prin care să se garanteze independența lor deplină în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor care le-au fost încredințate în temeiul prezentei directive. În special, autoritatea sau autoritățile competente sunt desemnate astfel încât să fie evitată orice relație de dependență, legătură sau subordonare între ele sau componentele lor și inițiator. O autoritate competentă nu își poate exercita atribuțiile care i-au fost încredințate în conformitate cu prezenta directivă în legătură cu un proiect al cărei inițiator este ea însăși.

Cookies