ȘTIRI

Nicușor Dan: Parlamentul dă liber la haosul urbanistic

Conform acestuia, orice derogare de la Planurile Urbanistice Generale este posibila: consiliile locale pot vota oricate etaje in orice zone ale orasului. O exceptie o constituie zonele protejate, unde derogarea este de maximum 20%.

„Propunerea a fost initiata de deputatii PSD Antoanela Marinescu si Eduard Martin, apropiati primarului Radu Mazare, si a fost votata de toti membrii PSD ai comisiei. Deputatii PDL,  PNL si UDMR au parasit rand pe rand sala de sedinte inainte de dezbaterea acestui punct important.

Pentru a fi aprobata, propunerea trebuie sa intruneasca votul Comisiei si apoi votul plenului.

Este interesanta pozitia pe care o vor adopta parlamentarii PNL. Prin Ordonanta 27/2008 de modificare a Legii urbanismului, guvernul Tariceanu a fost primul care a reglementat haosul urbanistic, reducand considerabil derogarea prin PUZ. Adoptarea propunerii votate azi ne-ar reintoarce la situatia de haos dinainte de 2008.

Desi la precedentele dezbateri ale comisiei membrii Ordinului Arhitectilor au fost invitati sa propuna amendamente, azi aceste amendamente nu au fost luate in considerare.

Dincolo de disconfortul pe care il va produce confortului cotidian prin densificare exagerata si cresterea traficului, propunerea de modificare va alunga investitorii seriosi din Romania. Nici un investitor serios nu va construi respectand legea cand stie ca pe terenul vecin un alt investitor va putea construi cu cateva etaje mai inalt si cu un pret / apartament cu 20-30% mai mic. Competitia nu va mai fi a calitatii in constructii, ci a cui obtine mai multe etaje cu complicitatea primariilor.” – se arată în comunicatul remis redacției de către echipa de comunicare a lui Nicușor Dan.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button