ESENTIAL

Nicușor Dan: BOR investește sute de mil. euro în Catedrala Neamului, dar în multe biserici plouă

Nicușor Dan spune că decizia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de a construi Catedrala Mântuirii Neamului este una legitimă, însă face obiecții asupra momentului ales: „Pentru că Biserica Ortodoxă are, numai în nordul Olteniei, 60 de biserici de lemn excepţionale în care nu investeşte niciun leu, ca să nu mai plouă în ele. Dar investeşte sute de milioane de euro într-o construcţie mai înaltă decât Casa Poporului, asta mă deranjează foarte tare”.

El adaugă că o altă problemă importantă în această privință este și cea a arhitecturii alese pentru construcție: „Dacă tot investeşti banii ăştia, atunci fă un mare concurs de arhitectură pentru ea şi nu aşa un miş-maş, în care câştigă arhitectul care a făcut Casa Poporului”, a precizat președintele Salvați Bucureștiul pentru B365.ro. 

Nicușor Dan crede că motivul pentru care Biserica Ortodoxă dorește un lăcaș atât de mare este, parțial, o mentalitate rămasă din perioada ceaușistă: „Dacă ne uităm puţin la Papa Francisc și la Patriarhul Bisericii Ortodoxe, vedem exact diferenţa de mentalitate pe care o avem noi, ca naţie, şi noi, ca bucureşteni, între ce se întâmplă în lume şi unde am rămas noi. Vedem un papă atent la problemele de mediu, umil, mergând cu metroul. Pe de altă parte, vedem un patriarh care a rămas în toate megalomaniile epocii comuniste. Şi aici e o problemă.”

Patriarhul Daniel împlinește, azi, 62 de ani. Cum arăta în tinerețe vezi aici. 

Pe de altă parte, inclusiv bucureştenii care locuiesc în apropierea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului s-au arătat deranjaţi de ceea ce se întâmplă pe şantier. De când a început construcția mega-lăcaşului de cult, aceştia susţin că trăiesc un adevărat coșmar: utilajele fac un zgomot infernal, iar praful care se ridică fac aerul irespirabil. Lucrările încep dis-de-dimineață și se termină după miezul nopții, după cum susţin locatarii din zonă. Culmea, vecinii spun că nu mai au linişte nici în weekend, constructorii de la Catedrala Mântuirii Neamului lucrând chiar și în zilele de sărbătoare. Mai multe detalii despre problemele semnalate de bucureşteni găsiţi aici, în reportajul făcut recent de reporterii B365.RO. 

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. 

În ceea ce privește Catedrala Neamului, aceasta se va ridica până la 120 de metri înălţime, depăşind Casa Poporului. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Investiţia în lăcaşul de cult este estimată la aproximativ 400 milioane de euro.

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014. Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomicB365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici

Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului vedeți în videoclipul de mai jos: 

CITEȘTE ȘI: Bucureștiul lui Nicușor Dan: N-am avut o pasiune pentru patrimoniu, până când am văzut că e agresat


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button