Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Practic, o dimineață obișnuită de marți, în București

02 nov. 2021
419 afișări
Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Practic, o dimineață obișnuită de marți, în București
Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Practic, o dimineață obișnuită de marți, în București

Marți dimineață, București. Afară e parcă nițel mai frig de cum te-ai aștepta (sau ai spera), la prima oră era și ceață, la semafor la Arcul de Triumf te întrebi de ce nu s-a gândit nimeni să vândă cafele la semafoare în București... Se face iar roșu, schimbi radioul și ajungi la un buletin de știri unde tipa cu vocea aia sexy îți vorbește despre cel mai unsexy subiect posibil: criza politică de la București. Și-ți amintești imaginea de aseara de la TV, cu domnii ăia doi care dau cacofonii dese în enunțuri , Cîțu și Ciucă. Și cu burtiere alea maaaari, galbene, cu Breaking News, doamnelor și domnilor, Nicolae Ciucă își depune mandatul.

Așadar, într-o dimineață oarecare de marți din București, la radio, tipa cu voce sexy vorbește tot despre ce turuiau toți aseară (și azi-noapte) la TV-urile de știri: Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier desemnat că nici lui nu îi iese pasența cu guvernul minoritar, cum nu i-a ieșit (surpriză) nici lui Dacian Cioloș.

Dooh, era clar de obositor de multă vreme, neclar e cât o vor mai lungi. În fine, știi și fără să asculți toți analiștii politici că un mandat de premier desemnat nu se depune la un sediu de partid, deci era clar că aseară a fost vâlvătaia deciziei și anunțului, deci azi e ziua în care Nicolae Ciucă își depune oficial mandatul de premier desemnat.

Așadar, acum e cu acte în regulă: dimineață, Ciucă și-a depus mandatul

Undeva până în ora 10:00 (am), Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat, chestie care trebuie să se întâmple la Parlament (desemnarea premierului vine de la Palatul Cotroceni, deci de la Instituția Prezidențială, deznodământul cu premierul și Guvernul lui vine de la Palatul Parlamentului, deci de la instituția „Aleșii Poporului”).

Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. Practic, o dimineață obișnuită de marți, în București
București. Palatul Parlamentului

Nu, domnul general în rezervă Ciucă nu s-a dus la secretariat, ci a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului (adică Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului). Prin scrisoare își anunță depunerea mandatului, iar hârtia oficială a fost înregistrată oficial. Această „predare a armelor” s-a produs în ziua în care erau programate audierile miniștrilor propuși și cu doar 24 de ore înainte de votul din plen programat pentru miercuri.

Kind reminder: cum și-a anunțat retragerea generalul (r) Ciucă

Deci, depunerea mandatului era certitudine de aseară, când la sediul PNL din București a fost mare ședință de urgență și unde motivul era, de fapt, o chestie aritmetică simplă. Adică, 2+2 = 4 și niciodată mai mult de-atât, oricât ai spera să dea mai mult. Adică, în practic ajunul votului din Parlament, era clar ca lumina zilei (inclusiv în miezul nopții) că nu se adună voturile pentru trecerea Guvernului. În prima ecuație politică în care a intrat și Ciucă, variantele erau două, punct:

  • Varianta 1: Ciucă se duce miercuri în parlament și pică la vot, cu tot cu Guvernul lui
  • Varianta 2: Ciucă își depune mandatul de premier desemnat pe care l-a primit săptămâna trecută de la Klaus Iohannis

Seara zilei de 1 noiembrie avea să ne aducă în fața variantei 2, anunțată de Nicolae Ciucă prin aceste cuvinte de mai jos:

 „Biroul Politic Executiv a decis retragerea mandatului, motiv pentru care am să depun mandatul. Am convingerea că toate activitățile care se vor desfășura la nivelul partidelor trebuie să se bazeze pe dialog și să înțeleagă situația prin care trece țara în acest moment. Fac din nou apel la responsabilitate, stabilite, maturitate politică astfel să se găsească o formulă de majoritate consolidată pentru un guvern. Urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării”.

Nicolae Ciucă și-a depus (și) oficial mandatul. Ce urmează

În aceste noi condiții, practic se reia toată procedura constituțională: președintele Klaus Iohannis va invita din nou partidele politice la negocieri, după negocieri va desemna din nou un nou premier. Noul premier desemnat va avea, la rându-i, tot 10 zile ca să depună în Parlament un program de Guvernare și o listă cu miniștri.

Cookies