Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul. La PNL în București a fost agitație mare, cu ședință de urgență

01 nov. 2021
22143 Afișari
Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul. La PNL în București a fost  agitație mare, cu ședință de urgență
Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul (surse)

Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis, își va depune mandatul, au susținut pentru B365.ro, în exclusivitate, surse politice din interiorul PNL. Informațiile au fost confirmate, puțin mai târziu, chiar de către premierul desemnat. Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, au anunțat că Biroul Executiv al PNL a cerut retragerea mandatului.

UPDATE, marți, ora 10:00 Nicolae Ciucă și-a depus, oficial, mandatul.

UPDATE, ora 21:30  Nicolae Ciucă a anunțat oficial să își depune mandatul.

Am sperat să reușesc să cristalizez o soluție pentru un guvern minoritar în Parlament. PSD și USR au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, BEX a decis depunerea mandatului meu. Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată Urmează negocieri cu președintele și dumnealui va lua decizia unei noi nominalizări de premier, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, așadar, și-a depus mandatul de premier desemnat. O şedinţă de urgenţă a avut loc luni seara la sediul PNL. În cardul şedinţei, se discută viitorul guvernului Ciucă. Surse susțin că premierul desemnat ar urma să anunţe că îşi depune mandatul la finalul şedinţei.

Conducerea executivă a PNL se întâlneşte la acestă oră în sedinţă de urgenţă, au declarat mai multe surse pentru Digi24. PNL caută soluţii pentru a evita picarea guvernului Ciucă la votul în Parlament.

UPDATE, ora 21:15 – Orban, despre Ciucă: Era clar că nu avea nicio șansă, nici nu știu de ce a fost desemnat

Ludovic Orban susține că era clar că Nicolae Ciucă nu avea nicio șansă și a spus că nu știe de ce aceasta a fost desemnat ca premier.

Întrebat luni seara, la Digi24, despre informațiile potrivit cărora Nicolae Ciucă și-ar fi anunțat depunerea mandatului, Ludovic Orban a spus:

„Și-a dat seamna că nu avea șanse să fie învestit Guvernul, lucru care era cunoscut deja de la desemnarea sa și de la modul cum a fost dat mandatul”.

Acesta spune că PNL este „prăbușit literalmente”.

„Era clar că nu avea nicio șansă, nici nu știu de ce a fost desemnat. De la 1 septembrie, România este într-o criză guvernamentală, coaliția este praf, PNL este prăbușit literalmente”, a mai spus Ludovic Orban.

Surse din PNL susțin că, în ședința de luni seara, premierul desemnat și-ar fi anunțat depunerea mandatului.

Şedinţa conducerii PNL vine în aceaşi zi în care, într-o rezoluţie, filiala PNL Satu Mare i-a cerut lui Nicolae Ciucă să îşi depună mandatul, dar și în ziua în careu n lider important PNL, Ludovic Orban spune că ar susține în parlament demiterea președintelui și chemarea românilor la referendum.

Nicoale Ciucă e cu mandatul pe masă

Biroul Permanent Județean al PNL Satu Mare a decis susținerea continuării discuțiilor și negocierilor politice pentru realizarea unei majorități în Parlament și formarea unui nou Guvern. Filiala din Satu Mare susține ca primă variantă un guvern cu USR și UDMR iar o altă opțiune este un cabinet cu PSD, a declarat în exclusivitate pentru B365.ro, președintele PNL Satu Mare, Adrian Albu.

„Situația complicată în care se află țara reclamă înțelepciune și rațiune. Nici alegerile anticipate, nici suspendarea președintelui și nici o guvernare vulnerabilă nu sunt soluțiile pe termen lung pentru țară. România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament. Criza sanitară, scumpirea energiei și a prețurilor la materialele de construcții sunt doar câteva dintre problemele care trebuie rezolvate în regim de urgență.”, a spus Adrian Albu.

Ciucă își depune mandatul (surse)
Adrian Albu, fost președintele PNL Satu Mare: România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament

Reprezentații PNL mai susțin că formarea unui nou guvern ar putea fi posibilă și cu USR

Fostul președinte PNL Satu Mare mai spune, pentru B365.ro, că orice amânare a ieșiii din criza politică va avea un efect de domino în societate.

„PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin.

Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetățenii României.

Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR. reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu altul, susținut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiției să fie din partea Partidului Național Liberal.”, a declarat Adrian Albu.

În acest moment, mingea se întoarce la Palatul Cotroceni, la președintele Klaus Iohannis, care trebuie să găsească o soluție pentru o nouă propunere de premier.

În  Partidul Național Liberal a fost vehiculat și numele lui Lucian Bode pentru funcția de premier. Bode era o variantă imedat după respingerea lui Dacian Cioloș, dar atunci a avut câștig de cauză Nicolae Ciucă.

În cursul zilei de luni, surse politice declarau că PSD lua în calcul să propună președintelui un premier, dacă Nicolae Ciucă și Guvernul propus de el nu trec de votul Parlamentului – în condițiile de acum, nici nu va mai ajunge să ceară votul de încredere al senatorilor și deputaților. PSD, spuneau aceleași surse, ar urma să-l propună pe Marcel Ciolacu.

Cookies