Nicio zi fără schelete la Universitate

de:
04 apr. 2011
0 Afișari
Nicio zi fără schelete la Universitate

După cum susţine Gheorghe Mănucu Adameşteanu, şeful Secţiei Arheologie de la Muzeul Bucureşti, citat de libertatea.ro, numărul scheletelor găsite la Universitate creşte în fiecare zi, având în vedere faptul că viitoarea parcare este amplasată pe locul unui fost cimitir.

În situl arheologic au fost descoperite şi scheletele a patru ofiţeri ruşi, îngropate în curtea bisericii Sf. Sava la mijlocul secolului XIX. „Ne aflăm în vecinătatea Bisericii de la Sf. Sava în jurul căreia s-a constituit un mare cimitir unde spre surprinderea noastră a dezvelit şi câteva morminte ale unor ofiţeri ruşi. Acest lucru era pregătit de o inscripţie de la 1853 pe care apărea numele unor ofiţeri. S-a păstrat foarte bine ţesătura, echipamentul acestor ofiţeri, epoleţii unuia dintre ei pe care scrie regimentul 4. E un lucru deosebit senzaţional având în vedere că au trecut aproape 200 de ani. Am costatat că aceşti ofiţeri sunt grupaţi în zona bisericii. Avem o colegă care lucrează şi impregnează aceste ţesături pentru a fi prelevate şi puse în expoziţie”, a declarat arheologul Mănucu Adameşteanu.

B365.ro a dezvăluit în luna noiembrie 2010, în premieră, că săpăturile pentru viitoarea parcare de la Universitate au scos la iveală oase şi fragmente de ceramică. Potrivit istoricului Radu Olteanu, este foarte probabil ca unele dintre scheletele descoperite la Universitate să aparţină unor călugări. Cum în Bucureştiul sfârşitului de secol al XVI-lea se trăia foarte mult din comerţ, este de asemenea probabil ca restul scheletelor scoase la lumină să aparţină unor târgoveţi.

Lucrările la parcarea subterană de la Universitate ar urma să fie finalizate la începutul anului 2012, aceasta numărând aproximativ 380 de locuri. Parcajul este realizat în parteneriat public-privat, municipalitatea având posibilitatea să încaseze de la dezvoltatorul proiectului o redevenţă ce poate ajunge la 50% din cifra de afaceri a acestuia. Tariful mediu pe loc de parcare a fost stabilit de autorităţi la 0,38 euro pe oră.

Cookies