Nici n-a început anul școlar și ministrul Educației anunță că se-nchid școlile în București! Când se va întâmpla asta

01 sept. 2021
239 Afișari
Nici n-a început anul școlar și ministrul Educației anunță că se-nchid școlile în București! Când se va întâmpla asta
Nici n-a început anul școlar și ministrul Educației anunță că se-nchid școlile în București! Când se va întâmpla asta. sursa foto: dw.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prevestește că școlile s-ar putea închide încă din luna octombrie în București, asta dacă se va păstra trendul ascendent al creșterii numărului de cazuri în Capitală. Acesta mai spune că singura soluție ar fi să ne vaccinăm într-un număr suficient de important.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a explicat marți că s-ar putea să nu dureze prea mult până când se vor închide școlile și se va reveni din nou la sistemul online, mai ales în București, din cauza creșterii ratei de infectare peste valoarea de 6 la mie. Atunci, legislația în vigoare prevede ca unitățile de învățământ să se închidă în format fizic și să se revină în online.

Școlile se vor închide, spune Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sorin Cîmpeanu face apel la cei implicați în sistemul de educație și le cere să se vaccineze cât mai repede pentru a putea opri creșterea ratei de infectare. În București, școlile s-ar putea închide încă din luna octombrie, adică într-o lună.

”Pentru București, rata de infectare astăzi este 0,78. Pe 1 august era 0,13 la 1000 de locuitori. Am avut o creștere de exact 6 ori.

Dacă menținem acest trend, dacă nu ne vaccinăm într-un număr suficient de important, să putem încetini ritmul de infectare, matematic vorbind, undeva prin luna octombrie e posibil să se ajungă la 6 la 1000. Strict matematic, nu vreau să-mi depășesc competențele. A crescut într-o lună de șase ori”, a transmis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la emisiunea România 9 de la postul național TVR 1.

Toate școlile se închid dacă rata ajunge la 6 la mie

Conform legislației în vigoare, în România, școlile vor funcționa normal, cu prezență fizică în clasă, până când incidența cazurilor Covid-19 ajunge la 6 cazuri de infectare la 1.000 de locuitori, rată cumulată la două săptămâni.

De asemenea, elevii peste 12 ani și profesorii ar putea să meargă la cursuri și după acest prag, însă doar în cazul în care sunt vaccinați. Ceilalți vor participa, respectiv preda, doar online. Practic, cei avantajați vor fi cei imunizați.

”Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă peste pragul de 6 la mie

Ministrul mai spune că peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii. Totuși, în caz de carantină, se opreşte întreaga activitate.

„Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a mai declarat ministrul Educației.

Cookies