Nici curentul nu se mai fură ca pe vremuri! Restaurante și hoteluri din București (dar nu numai) ar fi șterpelit digital lumină. Nu ridicați sprânceana, se poate!

01 iul. 2021
335 Afișari
Nici curentul nu se mai fură ca pe vremuri! Restaurante și hoteluri din București (dar nu numai) ar fi șterpelit digital lumină. Nu ridicați sprânceana, se poate!

Până și curentul nu se mai fură ca pe vremuri. Mai multe hoteluri și restaurante din București și Constanța sunt acuzate că se bucurau de energie gratis sau cel puțin de o reducere a facturilor la energie electrică cu ajutorul unor sisteme informatice care păcăleau pur și simplu contoarul. Toată nebunia s-a lăsat cu zeci de percheziții în cele două orașe.

Poliţiştii constănţeni au venit recent în București pe urma hoților de energie electrică. Astfel, joi, se efectuează, 57 de percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de furt, fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic, iar 9 dintre ele au loc în Capitală.

Ce spune Poliția în acest caz electrizant

Dacă pe vremuri curentul se fura cu niște fire conectate fără să fie contorizate, hoții de lumină s-au specializat și acum folosesc sisteme informatice și tot felul de nebunii pentru a păcăli companiile de electricitate și pentru a reduce costurile unor afaceri.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pune în aplicare, joi, 57 de mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 48 în judeţul Constanţa şi nouă în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, se arată într-un comunicat.

Indexul contoarelor electrice, modificat prin sisteme informatice, în ajutorul unor afaceri mari consumatoare de electricitate

Astfel, din cercetările înregistrate la dosar s-a descoperit că în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov ar exista o serie de hackeri care ar deţine programe și softuri informatice cu care pot modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice astfel încât aceștia să plătească sume mai mici de bani la facturile de energie electrică.

Cum funcționa toată infracțiunea

Polițiștii mai povestesc că aceste persoane s-ar deplasa la “beneficiar” şi, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afişat de contor doar din taste, foarte simplu și ușor.

Prin aceste activități de modificare a indexului de consum cei implicați ofereau clienților un consum mai mic faţă de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.

Printre beneficiari s-ar număra o serie de afaceri din domeniul HORECA, cum ar fi restaurante și hoteluri sau service-uri auto, mari consumatoare de energie electrică.

Primeau 10% din diferența sumei de bani câștigate de consumatori

Inedit este faptul că infracțiunile nu se opreau aici, iar toată acțiunea era pusă cap la cap printr-o cercetare meticuloasă. Practic, pentru a avea acurateţe în activitatea infracţională, înainte de a modifica indexul contorului electric, hackerii s-ar fi informat cu privire la istoricul indexului şi detalii despre locul de consum. Ei verificau dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului și există suspiciunea că aceste informaţii ar fi fost primite chiar de la angajaţi ai companiei de furnizare a energiei electrice cu care aceștia aveau o serie de înțelegeri dubioase. Practic, lucrau mână în mână cu cei care ar fi trebuit să îi controleze. Aceștia accesau, prin depăşirea limitelor autorizării, baza de date a companiei şi ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

“Pentru aceste operaţiuni, persoanele bănuite ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferenţa sumei de bani care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice şi cea plătită efectiv de beneficiar. Beneficiarii acestui serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante”, se arată într-un comunicat.

Cookies