170 de ani de la înfiinţarea primei formațiuni de pompieri militari din Capitală. GALERIE FOTO

de:
18 aug. 2014
1 Afișari
170 de ani de la înfiinţarea primei formațiuni de pompieri militari din Capitală. GALERIE FOTO

Începând cu anul 2013, 18 august a fost stabilită ziua oficială a I.S.U. Bucureşti, dată la care se comemorează şi sărbătoreşte înfiinţarea primei formațiuni de pompieri militari din Capitală.

Pe 18 august 1844 s-a semnat actul de înființare a primei formațiuni de pompieri militari în București, iar începând cu anul 2013 data de 18 august a fost declarată prin ordin al ministrului afacerilor interne zi aniversară.

Cu prilejul aniversării a 170 de ani de tradiţie, în cadrul unui ceremonial religios, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonelul Cornea Nicolae a conferit Drapelul Unităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti. Drapelul unității reprezintă un simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare a pompierilor care reprezintă sau care au reprezentat cu cinste această nobilă armă.

La ceremonialul militar de înmânare a Drapelul Unităţii au fost invitaţi să participe şi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prefectul Municipiului Bucureşti, col. magistrat Paul Nicolae Petrovan.

Acesta reprezintă unul din cele patru repere temporale de o importanţă marcantă în istoria pompierilor Capitalei.
Primul eveniment este reprezentat de înfiinţarea primei formaţiuni de pompieri din Bucureşti la 18 august 1844, structura militară nou creată dovedind din plin utilitatea încă din primii ani ai existenţei sale.

În secolul următor, în data de 10 mai 1933, în semn de recunoştinţă pentru devotamentul şi curajul cu care şi-au desfăşurat activitatea în slujba comunităţii, regele Carol al II-lea a conferit Drapelul de Luptă Companiei de Pompieri Bucureşti.

În data de 17 august 2013, 80 de ani mai târziu, a fost reeditat momentul din anul 1933. De această dată Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a oferit în mod simbolic Drapelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti.

ISU București a aparut în anul 2004 ca urmare a fuziunii a doua structuri: Brigada de Pompieri București cu Inspectoratul de Protectie Civila. Misiunile care au revenit din acel moment noii structuri au fost tot mai complexe.

În anul 2008 a fost operaționalizat la nivelul ISU Bucuresti si SMURD, serviciu specializat pentru acordarea asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca.

În ultimii trei ani, media anuala a interventiilor gestionate de ISU Bucuresti este de peste 60.000, ponderea cea mai mare fiind ocupata de interventiile medicale, incendii si descarcerare.

În ceea ce priveste misiunile cu prilejul evenimentelor publice de amploare, acestea sunt în crestere de la an la an, pompierii fiind prezenti pentru asigurarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor la peste 1.200 de evenimente anual (concerte, spectacole, meciuri de fotbal).

Pentru pregatirea elevilor din scolile bucurestene, ISU Bucuresti in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti si Inspectoratul Scolar Bucuresti desfasoara din anul 2013 activitati de pregatire teoretica si practica in domeniul situatiilor de urgenta.

Cu prilejul programului national Saptamana Altfel, ISU Bucuresti a avut record national de vizitatori atat in anul 2013, cat si in 2014, cu 5.000 respectiv 10.000 de copii si cadre didactice.

Cookies