ARHIVA B365

Netcity: Neplata chiriei pentru cablurile de pe stâlpi a adus Capitalei pierderi de 20 mil. euro

„În urmă cu aproape o săptămână (marţi, 16 iulie – n.r.), ANISP a estimat că operatorii telecom din Capitală au pierdut peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru utilizarea de către aceştia a reţelei de fibră optică a Capitalei. În opinia noastră, modelele de business ale acestor operatori au presupus, şi presupun în continuare, folosirea gratuită a stâlpilor din Bucureşti (RATB, Luxten, Electrica, etc.). Calculele noastre, în baza datelor declarate anterior de PMB, la nivelul anului 2008, arată că numai taxele pentru autorizarea instalării cablurilor de telecom pe stâlpi depăşesc 3,5 milioane de euro. Dacă extrapolăm datele la situaţia prezentă, credem că cifra reală este cel puţin dublă, adică 7 miloane de euro”, a declarat Florea, pentru Mediafax, citat de adevărul.ro.

Șeful Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, mai spune că Primăria trebuia să încaseze anual circa 5 milioane de euro din chiria pe care operatorii telecom ar fi trebuit să o plătească pentru utilizarea stâlpilor pe care sunt amplasate reţelele existente. „De la apariţia hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti 251/2008, care interzice amplasarea de noi cabluri aeriene, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a pierdut peste 20 milioane de euro prin neplata acestei chirii, conform calculelor noastre”, a mai spus Florea.

El a adăugat că miza desfiinţării proiectului Netcity creşte în fiecare zi pentru că majoritatea operatorilor telecom se pot eschiva astfel de la plata taxelor de autorizare pentru instalarea cablurilor de telecomunicaţii pe stâlpi şi a chiriilor de utilizare a infrastructurii publice.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrâneanu, a declarat, în 16 iulie, că operatorii telecom din Capitală au pierdut în ultimii trei ani peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru accesul acestora la reţeaua metropolitană de fibră optică. De asemenea, în luna februarie a acestui an, şeful ANISP a afirmat că Netcity Telecom a transformat reţeaua de fibră optică a Capitalei într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces la această reţea, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

În replică, reprezentanţii Netcity Telecom au afirmat că proiectul are avizul Consiliului Concurenţei, singura entitate care se poate pronunţa asupra eventualului caracter monopolistic al reţelei. Mai mult, Comisia Europeană s-a pronunţat pozitiv asupra proiectului şi urmăreşte constant evoluţia acestuia. Florea spune că reţeaua Netcity acoperă doar 15% din străzile Capitalei şi nu poate catalogată ca fiind monopol, pe de o parte din cauza dimensiunii şi pe de altă parte pentru că are alternative. „ANISP spune că reţeaua Netcity este un monopol. Pentru a fi monopol ar fi trebuit să nu existe nicio alternativă la această reţea dar, aşa cum se precizează şi în recentul aviz al ANCOM, la nivelul Capitalei există şi alte reţele de canalizaţie subterană. În plus, Romtelecom are o reţea de canalizaţie în lungime de 6.000 kilometri la nivelul Bucureştiului”, a afirmat Florea.

Un alt reproş venit din partea ANISP a fost că, prin tarifele mari practicate de Netcity Telecom, numeroşi operatori de talie redusă, aşa-numiţii operatori de cartier, sunt forţaţi să îşi vândă afacerile şi să iasă de pe această piaţă. „Din datele publicate de Ministerul Finanţelor pentru 2011, am calculat că ponderea cheltuielilor cu reţeaua Netcity pentru operatorii care folosesc reţeaua sa nu a depăşit în medie 5% din totalul cheltuielilor acestora. Atât timp cât operatorii nu au plătit până acum chirii pentru stâlpii utilizaţi, diferenţa între o chirie de zero lei şi orice altă sumă impactează rata profitului acestora”, a precizat Florea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button