Netcity a devenit furnizor de rețea de comunicații, dar nu va oferi niciodată servicii de internet

de:
02 apr. 2013
7 afișări
Netcity a devenit furnizor de rețea de comunicații, dar nu va oferi niciodată servicii de internet

Netcity Telecom, societate membra a grupului UTI controlat de Tiberiu Urdareanu, care gestioneaza reteaua subterana de fibra optica Netcity din Bucuresti, a dobandit dreptul de a furniza retele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitata, conform Autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Potrivit oficialilor Netcity Telecom, diferenta fata de canalizatia pe care o ofera deja in Bucuresti prin dobandirea acestui drept consta in caracterul reglementat al pietei de furnizare a retelelor si serviciilor de comunicatii electronice din Romania fata de piata de infrastructura asociata (respectiv canalizatia existenta Netcity).

„Netcity ofera spre inchiriere operatorilor interesati tronsoane de fibra optica pasiva sau ne-echipata. Pentru aceste tronsoane, Netcity instaleaza in canalizatia de tubete subterana cabluri de fibra optica ce pot fi folosite de operatori pentru a furniza servicii de comunicatii electronice catre utilizatorii finali. Aceste fibre optice nu sunt active (nu transporta nici un fel de semnal) la momentul inchirierii, operatorii care le inchiriaza urmand sa le conecteze la reteaua proprie activa si sa furnizeze apoi servicii (TV, Internet, voce, etc.)”, au explicat oficialii NetCity Telecom pentru hotnews.ro.

Mihai Batraneanu, presedintele ANISP, asociatie a furnizorilor de internet care se afla in litigiu cu Netcity Telecom, acuza ca alti operatori sunt impiedicati sa-si instaleze propriile retele in canalizatia Netcity. 

„In acest moment, lucrurile sunt astfel aranjate astfel incat in zonele in care se construieste infrastructura Netcity nu se mai pot instala separat retele de comunicatii electronice de catre alti operatori, cu exceptia Romtelecom care dispune de o canalizatie anterioara”, a spus Mihai Batraneanu.

Batraneanu a mai declarat recent intr-un interviu catre IT Trends.ro ca Netcity Telecom ar fi devenit si furnizor de servicii de telecomunicatii.

„Si va spun un lucru si mai grav, acel privat, Netcity s-a facut si operator. Furnizor de servicii de telecomunicatii. Si iar se incalca (..) pentru ca initial licitatia tocmai in sensul acesta a fost gandita, sa nu fie un jucator de pe piata care sa faca Netcity, pentru ca era incorect. Sa fie unul neutru, care sa nu se implice pe piata. Logic, era o logica buna. Ei, acum, cum spuneam, ca s-au vazut cu sacii in caruta, s-au facut si operatori”, a spus Batraneanu pentru IT Trends.

In aceasta privinta, Batraneanu este contrazis atat de Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM), care a semnalat ca Netcity Telecom nu a obtinut autorizarea de a oferi si servicii de comunicatii, cat si de Netcity Telecom.

„Netcity nu a devenit si nu nici nu va deveni furnizor de servicii de internet. Oferirea de astfel de servicii nu a fost niciodata in intentia noastra si suntem surprinsi sa constatam acuzatiile din piata, acuzatii care pleca cel mai probabil de la necunoasterea legii. Netcity Telecom nici nu este de altfel este autorizat sa furnizeze servicii de comunicatii electronice (categorie in care sunt incluse si serviciile de internet) si nici nu a intentionat sa ceara vreodata o astfel de autorizare”, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii Netcity Telecom.

La sfarsitul lunii februarie din acest an, Mihai Batraneanu, presedintele ANISP a atentionat intr-o conferinta de presa ca „o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor „taxe abuzive” si „preferentiale” impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect”.

In plus, Consiliul Concurentei a demarat in luna martie din acest an o analiza de piata (investigatie utila de cunoastere a pietei) pe segmentul serviciilor de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea de piata a fiecaruia dintre operatorii relevanti.

Cookies