Nervi și ceartă tip scandal la centrele de testare din București și Ilfov. „Cred că-mi crapă capu’ înainte să fac vreun COVID!” Problema? Oamenii nu știau că trebuie să sune înainte la DSP

24 ian. 2022
281 Afișari
Nervi și ceartă tip scandal la centrele de testare din București și Ilfov.
Nervi și ceartă tip scandal la centrele de testare din București și Ilfov. "Cred că-mi crapă capu' înainte să fac vreun COVID!" Problema? Oamenii nu știau că trebuie să sune înainte la DSP

În weekend a venit un anunț care, în condiții pandemice, sună promițător: Ministerul Sănătății deschide mai multe centre de testare COVID în București și Ilfov.  Despre 26 de centre de testare e vorba în comunicatul MS.

Testul nervilor la centrele de testare. Cum s-a ajuns la scandal

Mai întâi, să vedem cum suna anunțul oficial din weekend, anunț prin care aflam că Ministerul Sănătății a decis, împreună cu DSP București, să înființeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienții simptomatici la mai multe spitale din Capitală și din județul Ilfov.

Pacienții cu forme ușoare de boală vor fi îndrumați, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice, după care se întorc la domiciliu, iar ulterior li se va comunica rezultatul de către directia de sanatate publica. Pentru pacienții nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice și acordarea asistenței medicale. Numărul de telefon al call-center-ului DSPMB este 021 9462″, spunea comunicatul DSP.

Drept e că, din acest fragment, nu prea reiese clar că e obligatoriu să suni înainte la DSP, așa cum au aflat azi oamenii care s-au dus la centrele de testare. Nu e o condiție enunțată clar nici înainte de acest fragment și nici după. Oricum, după urmează, practic, lista centrelor.

Așadar, oamenii s-au dus azi la centrele de testare și au aflat acolo că ar fi trebuit ca, înainte să pornescă la drum, ar fi trebuit să sune la DSP. Și se ceartă cu medici și cu cine le iese în cale să le dea vestea.

De ce e înființat MS noi centre de testare

Serviciul de Ambulanță al Municipiului București și județului Ilfov a trimis la minister un raport prin care anunța creșterea rapidă a solicitărilor pentru testarea la domiciliu a oamenilor care prezintă simptome de infecție respiratorie, compatibile cu infecția cu SARS CoV-2 și care a dus la întârzieri care depășesc 72 de ore.

În condițiile în care, potrivit  MS, call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) ajunsese să înregistreze peste 2000 de solicitări pentru circa 6000 de persoane potențial infectate cu SARS Cov-2, Ministerul Sănătății a decis înființarea celor 28 de noi centre de testare.

 

Cookies