Alimente expirate şi băi insalubre în grădiniţele bucureştene, depistate de ANPC

de:
02 nov. 2010
0 afișări
 Alimente expirate şi băi insalubre în grădiniţele bucureştene, depistate de ANPC

Una dintre cele mai grave abateri constatate în grădiniţele bucureştene vizează calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC descoperind alimente cu data durabilităţii minimale depăşită, respectiv paste făinoase expirate de 3 luni, caşcaval expirat de 7 zile, piept de pui dezosat expirat de 7 zile şi făină albă expirată de pe 5 septembrie.

O altă problemă descoperită este „nerespectarea circuitului alimentelor şi a veselei astfel ca fluxul tehnologic să se desfăşoare într-un singur sens, dotarea necorespunzătoare a spaţiilor pentru prepararea mâncărurilor – instalaţii frigorifice, utilaje, ustensile şi vase uzate, dotarea necorespunzătoare a spaţiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa calculului privind necesarul zilnic de calorii şi substante nutritive pentru alcătuirea dietei copiilor, lipsa întocmirii foii zilnice de alimente, lipsa reţetelor de preparare a alimentelor în unităţile cu bucătării proprii, lipsa avizării meniurilor de către personalul medical din unitate. S-au depistat abateri şi în ceea ce priveşte spaţiile de servire: veselă insuficientă, scaune şi mese defecte”, se precizează în raportul întocmit de ANPC.

Nereguli au fost găsite totodată şi în toaletele unităţilor de învăţământ pentru preşcolari unde faianţa era desprinsă de pe pereţi, rezervorul wc-ului era defect, iar lavoarele erau amplasate la aceeaşi înălţime şi nu diferenţiat în funcţie de vârsta copiilor.

„De asemenea, s-a constatat că unele grădiniţe solicitau plata în avans a taxei de şcolarizare, pentru întârziere fiind percepute penalităşi de 0,1% şi chiar exmatricularea copilului. În alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt şi pentru programul prelungit precum şi neprecizarea sumei stabilite pentru hrana copiilor. În situaţia disciplinelor opţionale, pentru care părinţii plătesc separat, s-a constatat lipsa contractelor sau că unele contracte nu conţineau lista activităţilor incluse şi nici preţul aferent acestora”, se menţioneză în raportul ANPC.

Controlul în grădiniţele de stat şi cele particulare s-a desfăşurat, la sfârşitul lunii septembrie, la nivel naţional fiind verificate 482 de unităţi de învăţământ din care 62 au fost sancţionate cu amendă contravenţioanlă în valoare totală de 238.000 lei. Au fost retrase definitiv de la utilizare 114 kg de alimente, iar alte 550 kg de produse cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, până la remedierea deficienţelor.

În Capitală, au fost controlate 29 de grădiniţe, fiind aplicate 29 de sancţiuni din care 3 avertismente şi 26 de amenzi în cuantum total de 87.000 lei.

Tot în aceeaşi perioadă au fost controlate 41 de cămine studenţeşti, constatându-se abateri la 19 dintre acestea. Au fost aplicate 18 avertismente şi o amendă de 3.000 lei. „Au fost constatate abateri ca: lipsa afişării tarifelor de cazare sau lipsa actualizării tarifelor, lipsa efectuării în perioada vacanţei a lucrărilor de igienizare în camere şi în părţile comune, mobilier necorespunzător cu paturi, saltele, noptiere, dulapuri cu grad de uzură ridicat, grupuri sanitare igienizate necorespunzător, pereţi cu zugrăveală exfoliată, chiuvete nefuncţionale, faianţă spartă şi vase de wc fără capac”, au concluzionat comisarii Protecţiei Consumatorilor.

Cookies