ȘTIRI

Ce nereguli a descoperit ANPC la băncile din București

Acțiunea de verificare s-a desfășurat în perioada 18 – 28.03.2013.

În București, s-au constatat nereguli la următoarele capitole verificate:

Informarea precontractuala a consumatorilor, in scris, prin intermediul formularului „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”

– nu s-a putut face dovada inmanarii formularului cu cel putin 15 zile inainte de data incheierii contractului;

– formularul nu precizeaza ipotezele pentru calculul valoarii DAE;

– valoarea DAE este mai mica cu 2 procente fata de cea din contract;

– dobanda penalizatoare aplicabila nu era mentionata, precum si modul de calcul a acesteia;

– lipsa acordului scris al consumatorului de reducere a termenului legal de 15 zile necesar studierii informatiilor precontractuale.

Raspunsul creditorului cu privire la cererea depusa de consumator privind acordarea creditului

cererile depuse nu aveau data si nr.de inregistrare.

Respectarea dreptului de retragere

– ingradirea dreptului de notificare a unitatii bancare la 14 zile calendaristice, desi clientul poate achita sumele fara nicio intarziere nejustificata si nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la expedierea notificarii.

 Sfaturi pentru consumatori:

– sa obtina informatii complete referitoare la conditiile de creditare, sa compare ofertele de pe piata si sa ia decizia tinand cont de nevoile si de posibilitatile financiare de care dispun pentru restituire.
– orice depozit sau credit functioneaza prin intermediul unui cont curent care are costuri de administrare, retragere numerar etc. si se adauga la cele aferente creditului.
– sa verifice cu atentie costurile totale pe care urmeaza sa le suporte, raportand aceste costuri la nivelul  procentual de dobanda pe care banca il ofera si sa aleaga oferta pe care o considera cea mai avantajoasa.
– sa solicite bancii, la lichidarea creditelor, incetarea contractului si emiterea unei adrese care sa ateste faptul ca au fost stinse toate obligatiile dintre parti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button