ȘTIRI

Nereguli la achiziții publice din proiecte IT românești pe bani europeni,găsite de Comisia Europeană

In Programul de Competitivitate economica, Comisia a intrerupt platile pe axa care finanteaza proiectele de IT si comunicatii, dupa ce a gasit indicatori de frauda la unele achizitii publice, informează HotNews.ro, care  prezinta un document confidential al Comisiei Europene.

Documentul descrie modul in care unele firme fac intelegeri ascunse pe banii europeni destinati Romaniei, „la umbra” incapacitatii de control a unor autoritati publice romanesti.

In 17 decembrie 2014, Comisia Europeana a intrerupt platile de fonduri UE catre Romania pe axa prioritara 3 – Tehnologia Informatiei si Comunicatii (TIC) din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se afla in subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.

„Programul Operational pentru Competitivitate a fost intrerupt pe 17 decembrie 2014, iar un raspuns a fost primit de la Autoritatea de management pe 24 februarie 2015. Serviciile Comisiei analizeaza in prezent raspunsul si vor informa statul membru privind evaluarea lor, la timpul potrivit”, a declarat, miercuri seara, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvat a CE, pentru politici regionale.

Practic, in axa 3 a POS CCE, nici Comisia Europeana nu mai trimite bani Romaniei, nici tara nu mai cere bani de la Bruxelles in contul cheltuielilor facute in proiectele europene.

In tot acest timp, Guvernul se vede nevoit sa asigure, din imprumuturi temporare din Trezoreria Statului, platile interne catre beneficiarii care au derulat proiecte europene si au facut cheltuieli.

Intr-o scrisoare transmisa in 23 decembrie 2014, directorul Directiei Generale Politica Regionala (DG REGIO) a CE, Walter Deffaa, il instiinta pe ambasadorul Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa institutiile europene, in legatura cu o serie intreaga de nereguli gasite de auditorii de la Bruxelles la programul romanesc de crestere a competitivitatii economice pe bani de la UE.

Mai multe detalii, pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button