FIT CITY

Nereguli GRAVE la Spitalul Sf. Maria: Infecţii nosocomiale cu 50% mai multe faţă de 2015

Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă „unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.” În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că, deşi în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) şi alte patru unităţi sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti)„, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte respectarea condiţiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente.

Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de anestezie şi terapie intesivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare. În privinţa sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare, iar spaţiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist„, potrivit sursei citate.

La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare, potrivit Ministerului Sănătăţii.

„Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015– 2016 nu au fost înregistrate focare de infecţie nosocomială”, potrivit informării MS.

Reprezentanţii ministerului transmit că după ce Primăria Generală a Municipiului Bucureşti îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button