Nereguli grave la adăpostul ASPA din Mihăileşti: Câini cu răni acoperite de muște, câini morți

de:
20 sept. 2013
1 Afișari
Nereguli grave la adăpostul ASPA din Mihăileşti: Câini cu răni acoperite de muște, câini morți

Reprezentanţii ONG-urilor care au participat joi la controlul derulat de procurorii Parchetului de pe langa ÎCCJ, la adăpostul de la Mihăileşti, îi acuză pe angajaţii adăpostului că îi ţin pe câini în condiţii mizere şi nu le asigură tratamentul necesar celor bolnavi. „Noi am participat ca şi reprezentanţi ai societăţii civile, în baza legii 9/2008. Controlul, care a pornit de la tragicul eveniment de la începutul lui septembrie, a avut ca scop depistarea unor posibile infracţiuni economice şi a unor acte de cruzime asupra animalelor. În ceea ce priveşte cruzimile împotriva animalelor, am găsit o supra-aglomerare în adăpost. Conform legii europene la care suntem afiliaţi ar trebui să se respecte un anumit spaţiu pentru fiecare câine pentru a nu se deteriora starea sănătăţii lor din cauza supra-aglomerării. Însă, acolo se regăsesc boxe cu cuşti individuale, în care stăteau câte doi câini, deşi ar fi trebuit să fie câte unul, şi boxe cu mai mulţi câini. În spaţiile mari erau foarte mulţi câini, câte 20 – 30, puşi la grămadă, care fuseseră aduşi de câteva zile. În boxele mari, în primul rând nu au voie să stea foarte mulţi câini pentru că sunt puşi la un loc câini de vârste aleatorii. Ei ar fi trebuit să fie izolaţi în funcţie de vârstă, sex şi de afecţiuni medicale, ori noi am constatat, când am ajuns acolo, că nu s-a făcut nicio expertiză în funcţie de vârstă, sex şi stare de sănătate. Fiind puşi aleatoriu ei riscă să se omoare între ei, să se muşte sau cei sănătoşi să mănânce mâncarea celor bolnavi ş.a.m.d. Am sesizat, de asemenea, animale bolnave, cu o stare deteriorată de sănătate, care abia stăteau în picioare, erau extrem de slabe. Unele aveau fracturi cu ţesut sângerând, altele cu răni sângerânde pe care stăteau muştele într-un număr foarte mare„, a povestit Alina Ciobanu, reprezentanta Asociaţiei Cuţu, Cuţu, pentru B365.ro.

Reprezentanta ONG-ului spune că, deşi câinii erau bolnavi, nu s-au făcut tratamente niciodată asupra lor. „De la 9.00, când am văzut starea de sănătate a acelor animale, şi până la 17.30 am cerut să intervină un doctor să le ajute. De fiecare dată când am cerut să intervină în ajutorul respectivilor câini mi s-a transmis că ei sunt ocupaţi cu acte şi nu este atât de important să se ofere tratament medical acelor câini, în condiţiile în care doctoriţa era liberă şi doar şeful – doctorul Popa – îşi vedea de treabă împreună cu reprezentanţii Parchetului, în timpul controlului. De asemenea, am rugat-o pe reprezentanta ANSVSA, doamna Ciurea – şefa departamentului de Bunăstare a Animalelor, cu legătură internaţională pentru România privind bunăstarea animalelor la nivelul OIE – să ia atitudine fermă chiar în acel moment. Mi-a zis: „Dragă, nu vezi că oamenii sunt ocupaţi? Cum să se mai ocupe şi de câini?”. În momentul în care am întrebat când vor putea face ceva pentru ei mi s-a răspuns ironic că nu se poate face nimic deoarece fişele de tratament sunt acum la Parchet, iar ei nu pot efectua tratamente fără să treacă ceva în fişă. Practic, câinii vor sta la nesfârşit netrataţi„, a mai spus Ciobanu.

Totodată, reprezentanta ONG-ului a mai precizat că nici cuştile nu erau într-o situaţie prea bună. Acestea nu au podea de lemn, iar câinii stau direct pe cimentul rece, indiferent de cât de frig este afară. Mai mult, atunci când îngrijitorii spală cimentul cu apă, câinii ajung să stea practic într-o baltă de apă, potrivit Alinei Ciobanu.

Un alt aspect care a stârnit criticile ONG-iştilor îl reprezintă hrana câinilor, care zăcea direct pe podea. „Câinele îşi făcea nevoile într-o parte, iar mâncarea lui era relativ aproape de materiile fecale, în contextul în care boxele sunt foarte mici. La un moment dat, îngrijitorii au făcut curat, măturând şi fecalele şi mâncarea, aruncând absolut tot, şi făcând astfel o risipă de mâncare extraordinar de mare. Dacă ASPA nu are bani pentru nişte boluri de mâncare sau nişte podele de lemn astfel încât, conform normelor europene, animalele să nu mai sufere, are bani de mâncare să o risipească şi să o arunce la gunoi? Când am adresat această întrebare mi s-a spus că mâncarea putea fi contaminată de fecale şi din acest motiv o aruncă, iar ei îşi asumă lucrul ăsta„, a mai spus Alina Ciobanu.

În timpul controlului de joi, reprezentanta ONG-ului a găsit într-o cuşcă o mamă cu câţiva puiuţi, dintre care unul era mort. Când a încercat să afle de ce a murit căţelul respectiv, nimeni nu ştia absolut nimic despre existenţa lui. „Am cerut să i se facă o necropsie de către o autoritate naţională care poate face lucrul acesta. Iniţial s-au opus, dar într-un târziu corpul a plecat pentru necropsie. Am găsit şi în lada frigorifică un câine mort, iar din câte ştiu, tot ieri (n.r. – joi), la Pallady s-au găsit 10 câini morţi. Cei de la adăpostul din Mihăileşti au spus că acel câine nu le aparţine, chiar dacă el se afla în boxa numărul 34 din interiorul adăpostului, alături de mama şi de ceilalţi pui, pentru că nu i s-a făcut fişă de intrare şi nu există în baza lor de date pentru că Mihăileştiul refuză în continuare să ia pui. Din punctul lor de vedere câinele respectiv nu este al lor şi este o anomalie foarte mare„, a precizat Alina Ciobanu.

Reprezentanta Asociaţiei Cuţu, Cuţu, mai spune că, inclusiv reprezentanta ANSVSA care se ocupă de bunăstarea animalelor a nesecotit toate aceste aspecte legate direct de bunăstarea lor fizică în acel moment.

Reprezentanții ANSVSA nu au dorit să comenteze asupra a ceea ce au descoperit la adăpost, pe motiv că ancheta Parchetului este încă în desfășurare.

ASPA a anunțat, vineri dimineață, că, deoarece fișele câinilor din adăpostul din Mihăilești au fost ridicate de procurori, sunt suspendate toate adopțiile din acest adăpost. Procurorii spun însă că adopțiile pot continua.

ASPA a mai stârnit critici dure odată cu încheierea protocolului privind prinderea câinilor fără stăpân. Potrivit acestui protocol, trei firme, care în 2012 se ocupau cu activităţi precum „consultanţă pentru afaceri şi management”, „asistenţă stomatologică” sau „intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie”, activităţi care nu aveau nimic în comun cu animelele, vor încasa de la ASPA câte 219 lei pentru fiecare câine prins.

Cookies