Nereguli grave descoperite la spitalele din București și din țară în urma controalelor. Ce instituții medicale sunt vizate (DOCUMENT)

02 feb. 2021
6234 Afișari
Nereguli grave descoperite la spitalele din București și din țară în urma controalelor. Ce instituții medicale sunt vizate (DOCUMENT)

Recent, în presă a apărut raportul Inspecţiei sanitare de stat făcut în urma controlului în secţiile ATI din toate spitalele publice şi private din ţară.

Documentul scoate la iveală o serie de nereguli grave. Inspectorii din cadrul Ministerului Sănătăţii au descoperit, printre altele, că în 28 la sută din cele 314 spitale controlate nu există un rezervor de apă, necesar pentru intervenţia rapidă în caz de incendiu. Mai mult, în 71% din saloanele de terapie intensivă nu există sistem de ventilație mecanică care să asigure circulaţia corespunzătoare a aerului în încăperi. Verificările au fost făcute după tragedia de la Piatra Neamţ în care 12 pacienţi din secţia ATI a spitalului judeţean de acolo au murit într-un incendiu, scrie digi24.ro.

În raportul ajuns pe masa guvernului, inclusiv Institutul “Matei Balş” figura alături de alte unităţi sanitare cu nereguli în caz de incendiu: nu funcţionează instalaţiile de detecţie şi avertizare.

Nereguli în secţiile ATI:

– 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii;

– 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare;

– 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA.

– 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m);

– Doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi;

– 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

Structura saloanelor ATI din 243 unități sanitare verificate:

46% nu dețin cameră lucru asistente cuplată cu stația centrală de monitorizare;

45% nu dețin laborator pentru determinări de urgență;

36% nu dețin depozit farmaceutic;

36% nu dețin vestiar filtru pentru personalul medical.

32% nu au cabinet medici ATI cu grup sanitar;

31% nu au depozit aparatură și instrumentar;

22% nu au grup igienizare;

20% nu dețin post supraveghere (directă sau monitorizată);

20% nu dețin spațiu sanitar pentru prelucrare și igienizare;

sursa: Rezultate preliminare ale Raportului de control al Inspecţiei sanitare de stat din 23.12.2020.

Ce spitale din București sunt vizate

Astfel, la Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni, Spitalul de Boli Cronice SF Luca, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul de Urgență Marie Curie, la Fundația VIctor Babeș, la Spitalul Clinic Sf Maria, la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Clinic Filantropia nu funcționează total sau parțial iluminatul de securitate pentru evacuare.

De asemenea, la Spitalul CLinic Alexandru Obregia nu este asigurată marcarea ușilor saloanelor cu etichete roșii, galbene sau verzi în funcție de gradul de mobilitate al persoanelor.

Mai mult, nu sunt marcate traseele căilor de acces și evacuare la Institutul Național de Expertiză și Recuperarea Capacității de Muncă, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă Florin Brătilă, la Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan și la Spitalul Clinic Colentina.

Puteți vedea situația pe spitale în documentele de mai jos:

Cookies