Nepotul lui Traian Băsescu a fost pus SUB CONTROL JUDICIAR. Va plăti o cauțiune de 10.000 de lei

de:
17 iun. 2015
2 Afișari
Nepotul lui Traian Băsescu a fost pus SUB CONTROL JUDICIAR. Va plăti o cauțiune de 10.000 de lei

UPDATE: Dragoș Băsescu a părăsit sediul DNA, el a plecat în stare de libertate, dar a fost pus sub măsura controlului judiciar. Procurorii au stabilit suma de 10.000 de lei cauțiune în cazul nepotului lui Traian Băsescu.

Dragoș Băsescu a fost adus cu mandat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care sunt cercetați omul de afaceri Sergiu Lucinschi, avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, procurorul Remus Jurj și un ofițer de poliție din DIICOT. La finalul celor cinci ore de audieri, nepotul lui Traian Băsescu a fost declarat suspect de trafic de influenţă, scrie romaniatv.net.

Controlul judiciar sub care se află fiul lui Mircea Băsescu presupune că acesta nu poate părăsi ţara şi va trebui, printre alte măsuri, să se prezinte de două ori la secţia de poliţie în raza căreia locuieşte. În plus, în următoarele zile Dragoş Băsescu trebuie să achite cauţiunea de 10.000 de lei stabilită. Acesta poate contesta măsura de control judiciar la instanţă.

COMUNICATUL DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile de la data de 17 iunie 2015,faţă de BĂSESCU DRAGOŞ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală față de NISTOR CIPRIAN (condamnat definitiv în alt dosar al DNA), în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar pe cauțiune se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Băsescu Dragoş, la data de 13 martie 2014, împreună cu suspectul Nistor Ciprian, i-a pretins unei persoane (denunțător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluție de nearestare la o contestație formulată de către D.I.I.C.O.T. în dosarul ce îl privea respectiva persoană și încă 500.000 euro pentru o soluție favorabilă în dosarul respectiv, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunțătorului.

Denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen.

Ca urmare, DRAGOȘ BĂSESCU i-a spus denunțătorului că are o soluție, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eșalonare în funcție de evoluția din dosar pe o perioadă de până la 2 ani.

Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională, pentru a nu trezi suspiciuni.

În conținutul măsurii dispuse de procurori se prevede că inculpatul BĂSESCU DRAGOŞ va depune, în termen de 5 zile de la data emiterii ordonanţei, respectiv de la data de 17 iunie 2015, o cauţiune în valoare de 10.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia DNA, la o unitate bancară, urmând a depune recipisa la dosar.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Băsescu Dragoş trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Secţia 11 Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Băsescu Dragoş și suspectului Nistor Ciprian li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE 13:00 Și ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a ajuns în jurul amiezei la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat de procurori.

UPDATE Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, susține că nu știe nimic despre audierea fiului său la DNA, doar informațiile pe care le-a aflat de la televizor, menționând că a vorbit cu Dragoș Băsescu la sfârșitul săptămânii trecute, când acesta a mers la Constanța și era „bine mersi”. Mircea Băsescu le-a declarat jurnaliștilor, miercuri, înainte de a intra în sediul Tribunalului Constanța, unde are loc un nou termen în procesul în care este judecat pentru trafic de influență, că nu are informații despre audierea fiului său, Dragoș Băsescu, la DNA. „Nu știu nimic, știu doar ce am văzut la televizor”, a afirmat Mircea Băsescu, potrivit agenției Mediafax, citată de hotnews.ro.

Potrivit DNA, Dragos Basescu i-ar fi cerut unui om de afaceri bani pentru a-l scapa de un dosar penal instrumentat de DIICOT. Surse judiciare citate de Hotnews.ro sustin ca Dragos Basescu s-ar fi intilnit cu respectivul om de afaceri la Clubul Pescariu, unde i-a dat acestuia un slip de baie si au intrat in sauna pentru a discuta. Sursele citate sustin ca Dragos Basescu ar fi cerut mita de un milion de euro mascata sub forma unui contract fictiv de consultanta pe doi ani ce ar fi trebuit semnat intre omul de afaceri vizat de dosar si firma de consultanta KPMG. E neclara legatura intre KPMG si Dragos Basescu, care la randul sau are o firma de consultanta.

Dragos Basescu este audiat in dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, in care este implicat si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu. Sergiu Lucinschi este acuzat de procurorii DNA ca a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a isi retrage o plangere formulata la DIICOT.

In acelasi dosar este vizat, pentru complicitate la trafic de influenta, si omul de afaceri Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, pe 20 aprilie, cei doi au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la S.C. Activ Invest Construct S.R.L., un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.

Procurorii mai spun ca in 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, in 13 martie Sandu Staicu a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.

„Discutia a continuat pe fondul pretinderii de catre Dragos Basescu a sumei de 500.000 euro pentru o solutie de nearestare in contestatia formulata de catre DIICOT si inca 500.000 euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen. Drept urmare, Dragos Basescu i-a spus ca are o solutie, respectiv incheierea unui contract fictiv de consultanta, prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 de euro printr-o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la doi ani”, mai noteaza anchetatorii, precizand ca acel contract trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni.

Anchetatorii mai spun ca aspectele sustinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmand atat discutiile purtate cu Dragao Basescu, cat si propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscand persoane din domeniul justitiei.

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014.

La randul sau, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost arestat preventiv, in luna aprilie, in dosarul in care presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Dorina Gont, este suspectata de evaziune fiscala cu prejudiciu de trei milioane de euro. Conform anchetatorilor, Ciprian Nistor ar fi controlat firme offshore in conturile carora ar fi fost virati bani din evaziune fiscala.

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost si intermediarul mitei in dosarul in care sunt cercetati Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu.

In acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj si trafic de influenta, Constantin Comaneanu, ofiter de politie la DIICOT, de luare de mita, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, de complicitate la santaj.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de „gestiune frauduloasa”, pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus ca are influenta, direct si indirect, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care il priveau pe omul de afaceri.

Omul de afaceri care ar fi fost santajat de Sergiu Lucinschi este Alexandru Horpos, asociat la SC Straco Group SRL, caruia i-au fost ceruti bani de catre Sergiu Lucinschi printr-un intermediar, respectiv Ciprian Nistor, pentru a-i fi solutionate favorabil dosarele penale pe care le are la DIICOT.

In documente ale anchetatorilor obtinute de Mediafax se arata ca Horpos i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruti.

„De asemenea, probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca, in urma solicitarii din data de 23.01.2015, denuntatorul Alexandru Horpos i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urma reiterand promisiunile, in sensul ca suma de bani va fi predata unor persoane ce activeaza in institutii cu atributii in domeniul judiciar, in scopul rezolvarii favorabile a situatiei judiciare a denuntatorului in ambele dosare penale aflate in lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj”, se arata in documentele procurorilor.

La o saptamana dupa aceasta discutie, noteaza anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpos o noua intalnire,”prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizand ca, pentru o perioada de una-doua saptamani, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme aparute la nivelul institutiei in care activeaza acestia, facand aluzie la probleme aparute in spatiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”.

In documentele anchetatorilor se mai arata ca Nistor l-a asigurat pe Horpos ca persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: „Nu ma, dar sa o facem cu totul, e ok, ti-am zis ca e ok, doar ca in momentul de fata asta este situatia, n-are legatura cu tine, uita-te si tu la televizor….Ca eu am apucat sa … mi s-a zis, deci eu am apucat sa merg inainte de a aparea acele probleme. Deocamdata mi i-a dat inapoi (banii). Nu, a zis ca de ajutat ne ajuta, dar deocamdata n-o sa mai faca nimic o saptamana, doua, pana se rezolva alte probleme pe care le au ei”.

Dragoş Băsescu are o firmă de consultanţă în Capitală şi în 2014 a fost căutat de Fisc pentru o datorie de 13.000 de euro.

În primele lui ale anului, Serviciul de Colectare şi Executare Silită din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Sector 1 a emis două somaţii şi titluri executorii pentru banii datoraţi de firma nepotului lui Traian Băsescu

Cookies