Negocierile pentru creșterea salariilor din educație, amânate.Sindicatele vor majorări din octombrie

de:
24 aug. 2015
0 Afișari
Negocierile pentru creșterea salariilor din educație, amânate.Sindicatele vor majorări din octombrie

Sindicaliștii din sistemul de educație s-au întâlnit, luni, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu pentru a negocia o nouă majorare salarială. La întâlnire erau aşteptaţi să participe reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Sindicaliştii speră să obţină majorări salariale pe măsura celor promise medicilor: cu 25 la sută, fie şi prin devansarea măririlor convenite pentru anul 2016. Un profesor debutant câştigă în acest moment 830 de lei.

„Guvernul României doreşte ca Educaţia şi Sănătatea să meargă în acelaşi ritm în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu doamna ministru Plumb să vedem dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare decât cele pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii. Noi am solicitat ca acordul pe care l-am semnat la finalul anului trecut să fie luat în considerare într-un mod mult mai convenabil nouă. Vom avea o nouă rundă de negocieri pe 14 sau 15 septembrie şi atunci vom şti procentele cu care ni s-ar putea creşte salariile poate chiar din octombrie. Promisiunea este că Educaţia şi Sănătatea va avea traiectorii comune în ceea ce priveşte urcuşul în Legea salarizării. Vor fi creşteri de salarii semnificative”, a declarat liderul Anton Hadar la finalul negocierilor de la Guvern, potrivit romaniatv.net. 

Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

”Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.

„Am cerut să se facă un efort şi să se mărească salariile cu 15% înainte de 1 ianuarie 2016, pe lângă mărirea de 5% care intră în vigoare în septembrie”, a declarat Anton Hadăr după negocierile de la Guvern.

„Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

El a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34%.

„Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creştere ar fi fost mai mic în educaţie. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să ştim exact de când se aplică”, a spus Hancescu.

El a precizat că sindicatele, împreună cu ministrul Sorin Cîmpeanu, au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării prezentat de Ministerul Muncii.

„Majorarea prevăzută iniţial pentru educaţie era de 60 la sută. Am regândit puţin grila, mărind salariile pentru debutanţi, pentru că toată lumea se plânge că nu mai vor să lucreze în educaţie. (…) Ceea ce am propus însemna un plus de 10 la sută, adică o creştere a veniturilor din educaţie de 70 la sută în preuniversitar şi mai mult în universitar”, a explicat Hancescu.

Cookies