ARHIVA B365

Negocierile cu FMI vor continua şi sâmbătă, pe subiecte privind finanţele şi energia

„Sunt patru teme pe care nu s-au înţeles. Discuţiile vor continua mâine (n.r.- sâmbătă), în principal pe finanţe şi pe energie. CE şi FMI au cerut să se renunţe la programul «Prima Maşină», iar Guvernul a transmis că nu va renunţa. De fapt, au arătat că în şedinţa de în şedinţa de Guvern de marţi va fi introus spre aprobare plafonul de garanţii 350 de milioane lei şi va fi prelungit termenul pentru înscrierea băncilor în program până la 2 martie”, au spus sursele citate de Mediafax. 

Discuţiile nu s-au încheiat până la ora transmiterii acestei ştiri, dar sursele au explicat că s-a convenit ca negocierile pe mai multe teme să fie reluate sâmbătă.

Prin programul „Prima Maşină”, statul va garanta creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, iar preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, însă procesul nu a fost finalizat.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, că Guvernul va avea vineri cea mai importantă întâlnire cu FMI, la care vor participa toţi miniştrii, pentru „a încerca să ajungă la un consens” cu experţii Fondului, atunci urmând să se ştie „dacă va mai fi sau nu în continuare un acord”.

Tot miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că banca centrală este pregătită pentru eventualitatea în care România va întrerupe înainte de termen acordul cu FMI, arătând însă că negocierile merg bine şi nu va face alte comentarii înainte de conferinţa FMI, programată pentru luni.

Delegaţia FMI-CE se află la Bucureşti pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma să se încheie în luna septembrie a acestui an.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în luna iunie a anului trecut, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a declarat că România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, el adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea „cu bine” a acordului existent.

O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a mai fost prezentă în România în luna decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe acest an.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button