ARHIVA B365

Negocierile la Guvern cu sindicaliştii din educaţie au eşuat. Profesorii vor salarii mai mari cu 15%

Ministrul Educaţiei, premierul Victor Ponta şi sindicaliştii din educaţie au discutat, la Guvern, despre majorarea salariilor din învăţământ.

Sindicaliştii din educaţie cer mărirea salariilor profesorilor, cu 15%, de la 1 octombrie, după ce Guvernul a decis mărirea salariilor doctorilor cu 25% de la 1 octombrie. Majorarea costă Guvernul 1,6 miliarde de lei, efort bugetar similar cu cel pentru creşterea salariilor medicilor, în contextul în care în România există peste 350.000 de dascăli, număr dublu faţă de cel al cadrelor medicale, anunţă Realitatea TV.

Negocierile au început în jurul orei 17.00, iar la discuţii au participat şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Muncii.

Potrivi sursei citate, premierul a propus o creştere de 10% aplicată din decembrie, dar sindicaliştii din educaţie nu au fost mulţumiţi de această măsură.

În baza unui acord semnat anul trecut, între Guvern și sindicate, anul acesta profesorii au avut parte de două majorări salariale. Una de 5% în martie, și a doua, de tot atât, de la 1 septembrie, scrie evz.ro.

„Nu este suficient”, spun liderii de sindicat. „E normal să primim și noi cât vor primi angajații din sistemul sanitar. Premierul a declarat în nenumărate rânduri că Educația și Sănătatea sunt prioritare, atunci să fie tratate egal”, au explicat aceștia.

Potrivit vechiului protocol, salariile angajaților din sistemul de învățământ urmau să crească, în șase etape, cu 30% în total, până în 2017.

La întâlnirea de Guvern, însă, liderii sindicali au cerut urgentarea acestor majorări. Întrucât nu s-a ajuns la un acord, urmează ca părțile beligerante să se reîntâlnească din nou pentru negocieri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button