Negocieri dure pentru alegerile parlamentare. Lista canidaţilor USL şi ARD pentru Capitală

de:
06 oct. 2012
0 Afișari
Negocieri dure pentru alegerile parlamentare. Lista canidaţilor USL şi ARD pentru Capitală

USL a stabilit, la negocierile purtate la Murighiol, că în Capitală se va aplica principiul parităţii între Alianţa de Centru – Dreapta (PNL – PC) şi Alianţa de Centru Stânga (PSD – UNPR), scrie gândul. Astfel, fiecare Alianţă va avea câte 20 de candidaţi. Apoi, s-a stabilit că PSD va propune 18 candidaţi, UNPR 2, PNL 15, iar PC 5 candidaţi pentru alegerile parlamentare din Capitală. În ARD, cota de reprezentare este de 8 la 2 în favoarea PDL, iar negocierile sunt purtate de tandemul Vasile Blaga-Adriean Videanu de la PDL, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cristian Dan Popescu de la Forţa Civică(FC) şi Aurelian Pavelescu de la PNŢCD.

Bătălia pentru Tăriceanu la Sectorul 1

Tabăra Moisescu – Chiliman a reuşit să-şi impună candidaţii în toate colegiile care au revenit PNL şi să-şi consolideze zonele în care se bucură de o mare popularitate în rândul alegătorilor. Din cele patru colegii pentru Camera Deputaţilor, trei au revenit PNL. Astfel în colegiul 1 va candida Cristi Dumitrescu, în colegiul 2 Diana Tuşa, iar colegiul 3 îl păstrează Ludovic Orban.

Colegiul 2 pentru Senat este disputat de PNL şi cei de la PC. Fostul premier Călin Popescu – Tăriceanu a acceptat oferta liberalilor din Sectorul 1 de a candida pentru postul lăsat vacant de preşedintele PNL Crin Antonescu. Însă, conducerea centrală a cedat colegiul pentru Senat celor de la PC, care l-au propus pe Dumitru Pelican. Conservatorii ar renunţa în schimbul unui alt colegiu pentru Senat în Capitală, însă discuţia în privinţa colegiului 2 pentru Senat urmează să fie tranşată în interiorul PNL, între tabăra lui Chiliman 1 şi cea a lui Crin Antonescu. Apropiaţii lui Antonescu spun, însă, că o candidatură a lui Tăriceanu în Sectorul 1 este imposibilă, liberalii nefiind dispuşi să accepte varianta avansată de Chiliman, ci doar pe cea a PC.

Social-democraţii au definitivat lista candidaţilor din Sectorul 1, pentru colegiul 4 de la Cameră urmând să candideze Dan Tudorache, iar pentru colegiul 1 de la Senat, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

La sectorul 1, PDL-iştii vor să îşi încerce şansele în colegiul 1 cu Mihai Bâzgan, fost viceprimar, iar în colegiul 2 cu Anca Constantinescu, fost deputat PDL, care la parlamentarele din 2008 şi-a pierdut locul de deputat deşi s-a clast pe primul loc în colegiu. Pentru colegiul 3, democrat-liberalii îl pregătesc pe Stelian Constantin, iar colegiul 4 este rezervat pentru deputatul Costică Canacheu. Pentru Senat, PDL merge în colegiul 1 pe mâna actualului deputat Vasile Gherasim, iar pentru al doilea loc în Camera Superioară democrat-liberalii se gândesc să o înscrie în cursă pe Cornelia Cazacu, fost parlamentar PDL.

Şi Forţa Civică vrea să intre în lupta pentru sectorul 3, partidul lui MRU propunându-l drept contracandidat, în colegiul 3, al lui Ludovic Orban pe vicepreşedintele FC, Gabriel Biriş.

Echipa Iordănescu – Oprea, la Sectorul 2

UNPR a cerut colegii pentru Anghel Iordănescu şi Gabriel Oprea la Sectorul 2, datorită faptului că Neculai Onţanu conduce această zonă administrativă, mai scrie gândul.

În cadrul negocierilor, s-a stabilit că preşedintele UNPR Gabriel Oprea va candida pentru Senat – colegiul 3. În colegiile de la Cameră, Anghel Iordănescu va candida în colegiul 5, iar preşedintele PSD Sector 2, Rodica Nassar, îşi păstrează colegiul 6. Doctorul Florian Popa (PSD) îşi menţine colegiul 7 pentru Camera Deputaţilor.

Liberalii au cerut, în cadrul negocierilor, colegiile 8 şi 9 de la Camera Deputaţilor. În colegiul 9, în care acum este deputat Teodor Paleologu, va candida Honorius Prigoană. Discuţiile pentru colegiul 9 au rămas deschise, pentru acesta exprimându-şi intenţia de a candida liberalul Adrian Neacşu. În cadrul negocierilor nu s-a stabilit cui va reveni colegiul de la Senat, dar probabil cei din PNL vor desemna un candidat.

Şi listele ARD sunt în lucru pentru Sectorul 2. Deocamdată, sunt stabilite candidaturile lui Toader Paleologu, pentru colegiul 9 de deputaţi, a lui Dan Cristian Popescu de la Forţa Civică, pentru colegiul 8 de deputaţi, iar pentru Senat, în colegiul 4, va candida Anca Boagiu.

Crin Antonescu va canida la Sectorul 3

În Sectorul 3 surpriza o reprezintă candidatura lui Crin Antonescu pentru un colegiu de senator, deşi a fost ofertat şi de liberalii din Sectorul 6. Liderul PNL va candida în colegiul 5 pentru Senat, ocupat la alegerile din 2008 de Vasile Blaga.

În Sectorul 3 vor candida şi preşedintele PNL Bucureşti, deputatul Eugen Nicolăescu şi Florin Alexe. Social-democraţii vor propune candidaţi în trei colegii pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

La Sectorul 3, Forţa Civică vrea să impună în colegiul 13 de deputaţi candidatura ex-pedelistului Ştefan Pirpiliu, de care însă liderii PDL nici nu vor să audă. Democrat-liberalii încearcă să-şi păstreze colegiile câştigate în urmă cu patru ani în sector: Sulfina Barbu(11), Cristian (12) şi Dan Zătreanu(14). De asemenea, Cristian Rădulescu candidează în colegiul 6 pentru Senat.

Pentru colegiul 10, ARD îl pregăteşte pe Adrian Ciocâlteu, propus de Forţa Civică.

Sectorul 4 – Fieful conservatorilor

În Sectorul 4, Dan Voiculescu va candida pentru un nou mandat de senator în colegiul 8. De asemenea, conservatorii mai au dreptul să propună candidaţi în colegiile 19 şi 16 pentru Camera Deputaţilor. Senatorul Cristian Ţopescu îşi dispută candidatura în colegiul 7 de la Senat cu colegul său Stelian Fedorca.

Social-democraţii îi propun pe Bogdan Diaconu şi Nicolae Bănicioiu pentru colegiile 16 şi 17 de la Camera Deputaţilor.

PDL îi are pe lista de candidaţi de la Sectorul 4 pe Mircea Raicu, care intră în cursă pentru colegiul 19 deputaţi – câştigat la parţiale de PDL prin Teo Trandafir – şi pe Rodica Toth, care merge în colegiul 16. Pentru colegiul 17, PDL-iştii îl propun pe Pompiliu Budulan, fost director la Nuclearelectrica.

Pentru un colegiu de deputat în sectorul 4 va intra în cursă şi preşedintele filialei Forţa Civică, George Minculescu.

Sectorul 5 – Zona lui Vanghelie

În Sectorul 5, PNL a obţinut un singur colegiu de deputat în care va candida Alina Gorghiu. Dumitru Chiriţă îşi menţine colegiul 21 pentru Camera Deputaţilor, iar Oana Mizil va candida în colegiul 20 pentru Cameră, fie de la UNPR, fie independent. Un alt parlamentar care va candida în Sectorul 5 va fi deputatul Georgian Pop. Un alt nume vehiculat pentru a candida în Sectorul 5 este cel al deputatului Carmen Moldovan.

Pentru colegiile de la Senat, ocupate în 2008 de Cătălin Voicu şi Ecaterina Andronescu, sunt propuşi Georgian Pop sau Cătălin Croitoru. Deşi Mircea Geoană vrea să canideze la Dăbuleni, liderii PSD vor să îi forţeze mâna cu o candidatură în sectorul lui Vanghelie.

La Sectorul 5, democrat-liberalii nu se înghesuie să candideze, din cauza şanselor mici. Între posibilii candidaţi, care sunt testaţi în sondajele de opinie sunt Cristina Trăilă, fosta şefă ANRMAP, şi fostul prefect Mihai Atănăsoaei. Forţa Civică l-a propus, pentru colegiul 22 din Sectorul 5, pe Lucian Diaconescu.

Miniştrii candidează la Sectorul 6

Alegerea lui Crin Antonescu de a candida la Sectorul 3 a dat peste cap calculele liberalilor conduşi de Rareş Mănescu. Astfel, în colegiul 11 de la Senat, rezervat lui Antonescu, este posibil să candideze actualul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu. În cel de-al doilea colegiu pentru Senat din sector va candida ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Partidului Conservator îi revine un colegiu care a fost adjudecat de Damian Florea.

În colegiul 25 de la Camera Deputaţilor este propus Gabriel Mutu, social-democraţii urmând să desemneze un candidat şi pentru colegiul 28. Şi liberalii mai au dreptul să propună un candidat în colegiul 26.

În sectorul 6, PDL aruncă în luptă în colegiul 25 reprezentat în prezent de Elena Udrea pe fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte. Colegiul 24 revine deputatului Daniel Geantă. Pentru colegiul 26, în cărţi este Mihai Anghel, unul dintre consilierii fostului primar Cristian Poteraş care şi el se gâdeşte serios dacă să candideze nefiid decis dacă pentru Cameră sau Senat.

De asemenea, colegiile 27 şi 28 sunt disputate de fostul deputat Cosmin Popp şi fostul secretar de stat în ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu.

Cookies