ȘTIRI

Neagu Djuvara a lansat, joi, cartea despre care spune că e prima scrisă din inițiativă proprie

Joi seară a avut loc evenimentul de lansare a ediţiei ilustrate a cărţii „Între Orient şi Occident”. Alături de istoricul Neagu Djuvara s-au aflat Gabriel Liiceanu şi actorii Dan Rădulescu şi Radu Iacoban, informează Mediafax.ro.

Istoricul Neagu Djuvara a spus că i-a fost greu să se documenteze pentru a scrie această carte, întrucât se afla în Africa în acea perioadă. „A fost foarte greu să mă informez, să am lucrări despre România veche. Fratele meu îmi trimitea cărţi de la Bucureşti, la cererea mea”, şi-a amintit istoricul.

„Eram obsedat de un lucru, că românul de azi – şi cred că rămâne valabil ce gândesc – nu mai ştie ce a fost acum 200 de ani, (…) când oricine care avea mijloace putea să plece să vadă Occidentul şi să revină de acolo cu studii. Este un moment crucial, când, într-o singură generaţie, intelectualii români sar dintr-odată la altă civilizaţie”, a completat Djuvara.

Neagu Djuvara este de părere că occidentalizarea României s-a făcut „cu pasiune” ceea ce „ne distinge de vecinii sârbi, bulgari şi albanezi”.

Istoricul a precizat că românii s-au îndreptat către Franţa, care, la vremea respectivă, domina Europa, „fiindcă francezii impuseseră limba lor ca limba vorbită a tuturor intelectualilor, de la Lisabona şi până la Sankt Petersburg”. Potrivit istoricului, „oricine care vorbea franţuzeşte putea să traverseze Europa de la un capăt la altul”. Neagu Djuvara a explicat că limba franceza „ne-a venit prin fanarioţi şi prin ruşi”.

Istoricul a adăugat ca această carte a scris-o pentru francezi, pentru occidentali în general. Mai mult decât atât, Neagu Djuvara a precizat că aceasta este singura carte scrisă din iniţiativă proprie, celelalte lucrări fiind scrise la îndemnul altora.

În acest sens, el a amintit de volumul „Scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, scris la îndemnul regretatei traducătoare Irina Nicolau. Neagu Djuvara a scris această carte la Paris, lângă patul de suferinţă al fratelui său, în metrou şi în tren. „Aşa, pe genunchi, am scris «Scurta istorie a românilor povestită celor tineri»”, a spus istoricul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button