Nea Gelu de la tarabă și covrigăreasa Gabi. Love story în Piața Progresul, unde se cântă prohodul murăturii de vară

02 oct. 2023
1273 Afișari
Nea Gelu de la tarabă și covrigăreasa Gabi. Love story în Piața Progresul, unde se cântă prohodul murăturii de vară
Nea Nelu de la taraba cu legume și covrigăreasa Gabi. Love story în Piața Progresul (unde se cântă prohodul murăturii de vară) | Foto: Agerpres

Nea Gelu este vânzător de legume. Are o grădină, dar mică. Vinde în Piața Progresul de… 15 ani? Poate mai mult. Ia și de la prieteni produse și vine cu ele în Progresu’. E între țăran, speculant și comersant, o linie subțire, zice el.

Pentru că nu e neapărat producător, deși are și el grădinița lui. Speculant, vorba vine. Ce speculează? Pune un leu sus, un leu jos. Ia de la alții marfă pe care el n-o are? Dar așa se spune la speculant, că e cine ia legumele de la producători adevărați și le bagă pe piață, pe numele lui. Acum, zice el, Mega ce este? Sau LIdl? Că doar nu ne fac ei legume? Suntem totuna. Doar că, zice Nea Gelu, el își permite să țină mai mult roșia sau vânăta la copt pe vrej, nu ca la Mega sau Lidl unde alea sunt aproape verzi uneori. Și omul le ia verzi.

Cel mai greu în Piață? A fost când Piața a fost închisă vreo 2 ani

Apoi, tot nea Gelu zice, că greu s-a refăcut piața și acum e mai mult goală. Piața “e” la Mega/Lidl/Penny/…. Reconstrucția de acum câțiva ani a rupt Progresul de pe hartă. Ce să-i faci? Era piața murdară. Adică, jeg pe jos.

Nici tanti Maria nu mai putea scoate jegul de pe pardoseala de ciment. Plus mirosuri de acru de cum intrai în piață. Era de pe vremea lui Ceaușescu acritura strecurată în ciment. Dar acum, acum când e curat, dar fără forfota de altădată, cum e? Lui Nea Gelu de la Vidra nu-i pare rău de cum e acum. Dar îi plăcea forfota:

Acum suntem câțiva speriați în hală, pe vremuri, mamă, ne certam cu babele pe tarabe.

S-au schimbat și generațiile. Ăștia tineri nu vin aici. Comandă online sau merg la lux, la Mega sau la McDonald.

Ziua lu’ nea Gelu începe pe la 4-5, la Vidra

Marfa o are încărcată de cu seară. Un sac de aia, un sac de ailaltă. Acum, nou-nouț e gogoșarul. El e vedeta. Nici ritmul de murat nu mai e ca altădată. Așa că nu vine cu multă marfă, ca pe vremuri. Dacă vreo “cocoană” mai pune murătură. Dacă! Murătura e chin. Chiar e rar, să știți. Chiar e rară femeia aia, de aia îi zice „coconiță” femeii care pune murătură. Păi, ați văzut că la Mega e chiar și castravete la sărătură? E vorba, ca să spun așa, de castravetele care se murează vara, cu sare și expunere la soare. Adică, nici micul borcănel făcut de gospodine vara nu mai e rege, valoare. Iau două-trei cuconițe, dar nu se mai ia ca înainte. Ce să zicem de marea zacuscă, sau esența vremurilor de dinainte: borcanul mare de varză murată pentru iarnă. Nu se mai fac. Adică sunt rare cuconițele care vin la Nea Gelu, naratorul pieții Progresu, să cumpere cantitate. Păi, se ia totul de la mega. Muratu’ e rar. Și vremea e caldă. Fierbinte mai tot anu’.

Dimineața nu bea cafea. Ajunge la Centură pe la 6 jumătate, pe 7 e-n Piață

Descarcă. Dar descărcatul nu mai e mare lucru nici el. Că e marfa pe tejghea de cu seară. E destulă. O lasă învelită pe tarabă de pe o zi pe alta. Viața unui legumar se simte la sac. Ori la sac e poveste mică astăzi. Sacul se golește la 3 zile, poate mai mult. La sac, rege e Cartoful. Cartoful e semnul sărăciei. De ce? Păi, toată lumea știe să facă un cartof. Prăjit, fiert, nu e mare lucru.

Dar, atrage atenția nea Gelu, acum nu mai e semn de sărac, pentru că se iau cartofi de la mega, din ăia congelați. Ori, aici ar trebui intervenit. Trebuie intervenit în mintea oamenilor să nu mai vadă esențial cartoful gata tăiat, ci cel scos din pământ. Dar cum să te lupți împotriva cuțitului automat care taie mii de kilograme pe zi?

Nea Gelu îngăduie o cafeluță pe la un 10, 10 jumătate. Ore moarte. Că lumea își duce copilul la școală la 7 jumătate. La 8-9 e țuști în Piață. La 10, lumea, așa o vede nea Gelu, e acasă și gătește pentru pici. Iar se umple hala Progresul pe la 12. Că atunci a mai uitat un mărar, un pătrunjel. Poate vrea copilul un măr. Eh, se mai întâmplă.

În Piață, lui Nea Gelu îi place cu multă lume

Dar multă lume nu mai e de mult. Duminicile de sărbători mari vine buluc lumea. Lumea se oprește la intrare. Așa a fost făcut Progresul ăsta nou, ca magazinele să fie pe fațadă. Înăuntru, în Hală, la tarabe, de ce să se mai intre cineva? Nu e cazul. Lumea are totul pe fațadă. Înăuntru nu mai intră multă lume. Unii cred că nici nu știu că aici în hală sunt Nea Gelu și cu Tanti Magda, Matilda, Sandu, Ciprian, G

elu. Se mai intră pentru sibienii ăștia. Are pată Nea Gelu pe Sibieni? Nea Gelu n-are pată pe nimeni. Se mai întinde la vorbă, dar nu stă la bârfă. O zi întreagă ai ce vorbi destule, nu trebuie să toci lumea, s-o omori cu veninul tău. Nea Gelu e om la casa lui din Vidra. El acolo își știe locul. Sigur, fiind de atâta timp în Piața Progresul, se poate spune că e și aici casa lui.

Fetele de la Murături au vrut să-l logodească c-o piețară, de la covrigi

Și el a zis: păi, eu am nevastă la Vidra, cum să mă dau pe-o covrigăreasă? Așa o dată, așa de două ori. A rămas de vreo zece ani cu covrigăreasa. Dar covrigăreasa, Gabi, este la Vidra acum. Uite, chiar acum a vorbit cu ea. Culegea ardei gras.

Lui Nea Gelu i se făcu poftă de un ardei umplut. Și covrigăreasa de pe vremuri i-a spus să vină mai repede azi că-i face ardei umplut cu porc de la gușă și cu piper un pic și orez și pătrunjel, mărar. Nea Gelu adoră să-i pui toate verdețurile-n ardei. Așa că o să plece mai devreme din București, să mănânce ardeiul lui umplut la Vidra. Ardei umplut de mâinile covrigăresei Gabi. Pune smântână? Nu, iaurt. Are vacă? Îi face covrigăreasa iaurt? Nu, ia și el iaurt de la magazin. Bine că i-am adus aminte. Să nu uite să ia iaurt. Stai, nea Gelu, de care iaurt? Grecesc? Gros? Ayran? Subțire? Pentru slim? Pe Nea Gelu chiar l-am enervat.

Glumele astea cu alegeri, opțiuni n-are de ce să se facă în vremea asta. Suntem și așa zăpăciți de alegeri. Și ce se întâmplă la cei tineri? Păi, ei aleg? Nu aleg. Fac ce le vine la îndemână. E atât de mut de ales? De fapt, nu e. Păcat că-n Progresu nu mai e de ales la Legume, legumele au decăzut, sunt în fundu Halei Progresu’. Cei tineri nu le vor găsi poate niciodată. Iaurtul normal, uite, nu mai e la modă. Păi, ăla grecesc îneacă ardeiul umplut.

Ce rost mai să- facă Gabi covrigăreasa ardei dacă el vine, după o zi de așteptare, și-i îneacă ardeiul cu un grecesc, prea gras pentru obrazul subțire al ardeiului?

Cookies