Ne rămâne mic Aeroportul Otopeni. CNAB anunță licitație pentru proiectarea unui plan de extindere a spațiului aeroportuar. Se estimează trafic de 6.500 pasageri/oră în 2040

08 apr. 2025
6320 afișări
Ne rămâne mic Aeroportul Otopeni. CNAB anunță licitație pentru proiectarea unui plan de extindere a spațiului aeroportuar. Se estimează trafic de 6.500 pasageri/oră în 2040
Ne rămâne mic Aeroportul Otopeni. CNAB anunță licitație pentru proiectarea unui plan de extindere a spațiului aeroportuar. Se estimează trafic de 6.500 pasageri/oră în 2040. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Compania Națională Aeroporturi lansează la licitație în SICAP un contract de 210 milioane lei pentru proiectarea unui plan lucrări de extindere a Aeroportului Otopeni din Capitală. Compania estimează că traficul pe Aeroportul „Henri Coandă” se va dubla în 2040, față de cel prezent.

CNAB vrea să facă lucrări de extindere a Aeroportului Otopeni

Compania Națională Aeroporturi București transmite că a scos la licitație în SICAP un contract, în valoare de 210 milioane lei, pentru proiectarea unor planuri de extindere a Aeroportului Otopeni, scrie Economedia. Această decizie a fost luată în contextul în care compania a estimat că traficul de pe Aeroportul Otopeni va ajunge la 6.500 pasageri/oră până în 2040. În acest moment, traficul este de 3.000 pasageri/oră.

CNAB cumpără serviciile servicii de proiectare pentru realizarea studiilor necesare, a conceptului, a proiectului tehnic de execuție și asistența tehnică pe perioada execuției și garanției lucrărilor pentru infrastructura necesară acomodării traficului prognozat pentru anul 2040 (Etapa I pentru realizarea obiectivului de investiții ”Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la AIHCB)”, se arată în descrierea licitației, scrie Economedia.

Proiectul va presupune o reorganizare a spațiului aeroportuar. CNAB dorește să investească în construcția unor noi terminale. Potrivit informațiilor, contractul lansat este finanțat din surse proprii ale CNAB și va avea o durată de 10 ani.

Cel care va câștiga această licitația, pentru extinderea Aeroportului Otopeni, va analiza infrastructura aeroportuară din prezent. Apoi, va propune un design, care să cuprindă conceptul de operare. În acesta vor fi incluse facilitățile necesare, cerințe specifice pentru facilități (ex. check-in/ bag drop/ HBS/ e-gates/ control Securitate/ control pașapoarte/ spații comerciale retail/ food and beverage/ lounges/ porți îmbarcare/ baggage reclaim/ zona sosiri/ vama/ transfer/ alte spații etc.).

Din considerente operaționale și tehnice, proiectantul va analiza și va propune, la faza concept design, o etapizare a lucrărilor de execuție (terminalul va fi proiectat pentru o execuție modulară). Se va avea în vedere execuția și operarea etapizată a terminalului și a infrastructurii aferente pentru faza 1 – cca. 67.000 mp (2500 pasageri/ oră); faza 2 – până la cca 155.000 mp (5500 pasageri/oră), faza 3 – până la cca 176.000 mp (până la 6500 pasageri/oră), precizează CNAB, potrivit Economedia.

Ultima modernizare a Aeroportului Otopeni a fost în 2011

Aeroportul Otopeni se numără printre cele mai aglomerate spații aeroportuare. În 2024, aproximativ 16 milioane de pasageri au trecut prin Otopeni.

Datele arată că în cursul unei ore, 3.000 de oameni circulă în Aeroportul Otopeni. Iar acest număr se va dubla până în anul 2040.

În anul 2011, a fost ultima extindere a Aeroportului Otopeni. În acel an, s-a construit un nou terminal, de o suprafață de 16.600 metri pătrați, care avea 24 de puncte de îmbarcare. Lucrările de modernizare de atunci au costat 60 milioane de euro, banii fiind asigurați din sursele proprii ale Companiei Naționale Aeroporturi București şi din credite interne.

Te-ar mai putea interesa:

„Marele Vierme” începe, miercuri, primele săpături pentru Magistrala 6 de metrou. Utilajul TBM, pus în funcțiune în stația Tokyo, în zona Complexului Comercial Băneasa

Cookies