Nave cu animale din România blocate în Canalul Suez. Celulă de criză a autorităților

28 mart. 2021
123 Afișari
Nave cu animale din România blocate în Canalul Suez. Celulă de criză a autorităților

Nave cu animale din România blocate în Canalul Suez. 11 vapoare din România, încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii, sunt blocate în Canalul Suez, în drumul lor către ţări terţe din Orientul Mijlociu.

Nave cu animale din România blocate în Canalul Suez. Blocajul este cel mai mare din istorie și vine după eșuarea celui mai mare cargo din lume. Animalele riscă să moară de foame şi de sete, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi24, Gabriel Păun, directorul pentru Europa al organizației „Animal International”.

 

„Blocajul este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi 23 martie în urma eşuării Ever Given, cel mai mare cargo din lume care măsoară 400 metri lungime, cântăreşte 220 mii tone şi a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia”, a transmis, sâmbătă, Animals International.

Nave cu animale din România blocate în Canalul Suez

La nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona, conform atribuţiilor, situaţia generată de blocarea temporară Canalului Suez şi a circulaţiei navelor de transport pentru animale, informează ANSVSA printr-un comunicat.

Autoritățile sanitar veterinare spun că au luat legătura cu proprietarii navelor care au dat asigurări că au stocuri suficiente pentru animale și că vapoarele au instalații de desalinizare în cazul în care apa potabilă se termină. Armatorii ar fi găsit chiar soluții de a realimenta în alte porturi sau de a descărca animalele în alte locuri decât destinațiile programate.

”Momentan, navele au apă și hrană pentru animale. S-au încărcat cu o cantitate suplimentară e 25%. Sunt în așteptare în Mediterană, 5 în Marea Egee și 6 în așteptare. Opțiunea pentru cele 5 nave care sunt în Marea Egee de a se întoarce, le-am dat posibilitatea să se întoarcă pentru că sunt la distanță de 4, 5 zile e Midia. O altă măsură este de a debarca animalele în porturi apropiate, care să asigure condiții de protecție pentru animale”, a declarant Viorel Chioveanu, președintele ANSVSA, la Digi24.

Cookies