ȘTIRI

NATO va construi în 2015 un centru de comandă în România – minister lituanian

„Am reuşit să atingem obiectivele stabilite de Comitetul militar NATO – crearea unor centre multinaţionale de comandă în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România şi Bulgaria”, a declarat şeful Statului Major lituanian, generalul Jonas Vytautas Zukas, la revenirea de la o reuniune NATO desfăşurată la Bruxelles.

Centrele multinaţionale de comandă şi control din cele şase ţări central şi est-europene ar urma să fie construite anul acesta.

„Centrul multinaţional din Lituania nu va fi doar un element de disuasiune, ci şi o capabilitate de comandă şi control pentru forţele aliate din Lituania, în caz de necesitate, contribuindu-se astfel la consolidarea apărării noastre”, a explicat generalul Zukas, conform Business Standard.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să suplimenteze prezenţa militară în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene. „Avem deja o prezenţă sporită a NATO în Bulgaria şi în alte ţări partenere din estul Europei. Am suplimentat numărul militarilor care participă la exerciţii terestre. Am pus la dispoziţie mai multe avioane şi mai multe nave, sporind prezenţa militară NATO pe teritoriile aliaţilor noştri est-europeni. Vom încuraja această tendinţă”, a spus Stoltenberg, conform Bloomberg, citat de Mediafax. 

Stoltenberg a reiterat intenţia materializării planului care prevede desfăşurarea unei forţe de reacţie rapidă şi crearea unor centre de comandă şi control în cel puţin şase ţări din Europa de Est – Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, România şi Bulgaria.

Ţările membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apărării colective şi crearea unei forţe de reacţie rapidă. În contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de măsuri pentru garantarea securităţii aliaţilor est-europeni. Alianţa a intensificat patrulele aeriene deasupra ţărilor baltice, consolidând prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Mediterană.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button