ARHIVA B365

NATO va amplasa peste 250 de tancuri și alte utilaje de luptă în Europa Centrală și de Est

Departamentul de Stat al SUA anunță că Statele Unite vor trimite în estul Europei, în mai multe țări printre care și România, armament greu: tancuri, mortiere, vehicule blindate. Anunțul vine să confirme și să detalieze intenția deja anunțată de Washington, care a provocat furia Rusiei.

Potrivit unui comunicat remis redacției, acest set de echipamente, numit EAS, va consta în echipament de la eşalon companie până la eşalon brigadă, localizate pe teritoriul mai multor ţări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

Secretarul Apărării, Ash Carter, a declarat marți, în timpul unei vizite la Tallinn, că Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane.

De la începutul lunii martie 2014, SUA au luat măsuri, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţi de angajamentul lor neclintit faţă de apărarea colectivă. Alături de aliaţii NATO, SUA au stabilit prin rotaţie o prezenţă aeriană, terestră şi navală neîntreruptă, în ţările baltice şi din Europa Centrală. Această prezenţă este o demonstraţie adecvată şi importantă de susţinere pentru ţările aliate profund îngrijorate de acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

În iunie 2014, preşedintele Obama a anunţat Iniţiativa Europeană de Reasigurare (ERI). În discursul său, preşedintele a menţionat că SUA vor lua în calcul diverse iniţiative, inclusiv amplasarea de astfel de echipamente militare în ţările aliate.

Prin The Carl Levin and Howard P. „Buck” McKeon National Defense Authorization Act pentru anul fiscal 2015 şi Consolidated and Further Continuing Appropriations Act din 2015, s-au alocat 985.000.000 de dolari fonduri pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare, care permit Departamentului Apărării al SUA să-şi continue eforturile de reasigurare a aliaţilor NATO şi de creştere a securităţii şi capacităţilor de apărare ale partenerilor noştri din regiune. Iniţiativa Europeană de Reasigurare a inclus finanţare pentru desfăşurarea de operaţiuni şi activităţi de întreţinere pentru creşterea numărului de echipamente astfel încât să se asigure necesarul
pentru o brigadă completă şi să se modernizeze spaţiile de depozitare a echipamentului.

Conceptul EAS este concentrat pe activitate şi are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exerciţii şi antrenamente pe flancul estic al NATO. Spaţiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate în funcţie de proximitatea lor faţă de poligoanele unde este cel mai probabil să fie folosite cel mai des. Dislocarea înaintată va ajuta la reducerea costurilor de transport şi maximizarea timpului de antrenament al forţelor dislocate. Pentru a demonstra libertatea de mişcare a forţelor armate americane în regiune, Comandamentul SUA din Europa (USEUCOM) va muta constant echipamentul prin Europa pentru a sprijini activităţile de antrenament şi exerciţiu.

În cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve (OAR), echipamentele EAS vor fi integrate în şi folosite pentru sprijinirea dezvoltării de capacităţi şi sisteme de apărare ale NATO în cooperare. Prin folosirea EAS şi în contextul Operaţiunii Atlantic Resolve, SUA folosesc o abordare dinamică în demonstrarea angajamentului lor faţă de NATO şi contribuţia la aspectele iniţiale de descurajare prin dezvoltarea interoperabilităţii aliaţilor printr-o multitudine de antrenamente şi exerciţii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button