NATO: Pentru prima oară în istorie, activăm Forța de Reacție. Soldații francezi ajung azi în România

01 mart. 2022
739 Afișari
NATO: Pentru prima oară în istorie, activăm Forța de Reacție. Soldații francezi ajung azi în România
NATO: Pentru prima oară în istorie, activăm Forța de Reacție. Soldații francezi ajung azi în România | Sursa foto: Unsplash

Forța de Reacție a NATO este trimisă, pentru prima oară în istorie, în misiunea sa principală, care este aceea de  consolidare a apărării Alianței. Iar prima expresie a acestei activări este trimiterea de soldați francezi în România.

Despre această decizie fără precedent pe care NATO a luat-o în urma invaziei  ruse în Ucraina  a vorbit azi secretarul general al Alianței, Jan Stoltenberg.

Astăzi, pentru prima oară în istoria noastră, desfășurăm Forța de Reacție a NATO. Astăzi, soldații francezi ajung în România, ca elementele de avangardă ale acestei forțe.

NATO: Toți pentru unul și unul pentru toți

Apoi, Stoltenberg a invocat articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care este, practic, esența Alianței și care spune, cu alte cuvinte, “Toți pentru unul și unul pentru toți:”

ARTICOLUL 5: Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

Jan Stoltenberg a declarat, la aceeași conferință de presă, că Alianța va apăra fiecare fărâmă de teritoriu NATO

Angajamentul nostru față de articolul 5, clauza noastră de apărare colectivă, este ferm. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. (….) NATO este o Alianță defensivă. Nu căutăm un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să oprească imediat războiul, să-și retragă toate forțele din Ucraina și să se angajeze cu bună-credință în eforturile diplomatice

Forța de Reacție NATO a fost creată în anul 2003, poate avea și până la 40.000 de soldați, iar francezii care ajung azi în România fac parte din această structură specială și extrem de bine pregătită.

Cookies