NATO: Artileria rusă a lansat obuze în Ucraina

de:
22 aug. 2014
1 Afișari
NATO: Artileria rusă a lansat obuze în Ucraina

Elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august, afirmă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de ziarul The Washington Post.

„Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării militare ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. În plus, susţinerea oferită de artileria rusă – atât din Rusia cât şi din Ucraina – este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei”, a precizat Rasmussen.

„Trimiterea convoiului rus în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă de către Rusia a angajamentelor internaţionale”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO. „Sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus”, a subliniat Rasmussen.

Camioane din „convoiul umanitar” rus au traversat, vineri, frontiera, intrând pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate „pretextele” pentru întârziere au fost epuizate.

Potrivit unor surse locale, zeci de camioane ruse au ajuns deja în bastionul separatist Lugansk. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat Rusia de „invazie directă”.

„Considerăm că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost „inacceptabilă”, conform unui comunicat al Kremlinului.

Sursa: Mediafax

Cookies