ARHIVA B365

NATO ar putea decide azi înființarea unui centru de comandă în România

NATO va decide joi consolidarea prezenței sale pe flancul său estic, prin aprobarea creării unei noi forțe de 5.000 de militari și a șase „centre de comandă”, ca răspuns la „agresiunea” Rusiei în Ucraina, a indicat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

‘Avem de luat decizii importante. Decizii cu privire la modul în care putem consolida apărarea noastră colectivă’, a afirmat Stoltenberg, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

La summitul NATO din septembrie din Țara Galilor, șefii de stat și de guvern au decis consolidarea capacităților de apărare ale Alianței după anexarea Crimeii de către Rusia, urmată de intervenția sa în estul Ucrainei. Reuniunea de joi a miniștrilor apărării din țările membre ale NATO are ca scop concretizarea acestui angajament.

„Acesta este un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat dreptul internațional și a anexat Crimeea”, a afirmat Stoltenberg. „Vom decide mărimea și componența noii forțe, numită ‘vârf de lance’, și ne vom asigura ca aceasta să poată fi desfășurată în câteva zile’, a explicat el. Această forță urmează să fie compusă din ‘5.000 de persoane’ și să fie declarată operațională în 2016.

Miniștrii apărării din țările NATO urmează, de asemenea, să aprobe crearea a ‘șase centre de comandă’ în Europa de est, unde îngrijorările față de acțiunile Moscovei sunt reale. Este de așteptat ca acestea să fie înființate în cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania), în Polonia, România și Bulgaria.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button