ARHIVA B365

Năstase: CSM și CNA nu se pot considera “Charlie”.Nu pot sprijini libertatea cuvântului fără limite

„Eu cred că sunt două discutii diferite. Una, in legătură cu respingerea asasinatelor si căutarea de solutii pentru convietuirea unor culturi diferite iar alta in legătură cu libertatea de exprimare. Nu cred că asasinatele de la Paris trebuie să ne influenteze o judecată mai largă.”, scrie fostul prim-ministru pe blogul personal. A apărut o controversă intre cei care consideră că libertatea de exprimare trebuie să fie absolută si cei care consideră că libertatea cuvântului trebuie să fie limitată in functie de anumite criterii. Primii si-au asumat identitatea „Charlie” , ceilalti s-au declarat „anti-Charlie”.

În acest context, Adrian Năstase declară, pe bogul personal, că CSM, CNA și Constituția României nu se pot declara „Charlie”.

„Iată câteva intrebări, la care nu cred că raspunsul este simplu: Ar putea CNA să se declare „Charlie”, adică să sprijine o libertate a cuvântului fără limite? Nu cred, pentru că CNA cu asta se ocupă – cenzurează cuvintele la televiziuni. Dacă s-ar declara „Charlie”, a doua zi CNA ar trebui să se auto-desfiinteze. Există două forme de libertate de exprimare, una la televiziuni si alta in presa scrisă?

Ar putea Inspectia judiciară a CSM să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că, in mod necesar (dincolo de părerile mele subiective pentru anumite cazuri), este necesar să fie păstrată o anumită imagine a justitiei intr-un stat modern.

Ar putea Constitutia României să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că atunci ar trebui să elimine textul referitor la protejarea „propriei imagini”. Si Codul Penal ar avea probleme (insulta, calomnia, etc).”, spune Năstase, citat de b1.ro.

„Este evident că viata pașnică în societate necesită limitări și autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăti. Alternativa o reprezintă conflictul, violenta, războiul. Suntem pregătiti sau ne dorim noi cruciade pentru a impune „adevărul” nostru sau vom incerca să exersăm, din nou, dialogul?”, se întreabă fostul premier.

Un atac terorist a avut loc pe 7 ianuarie la sediul săptămânalului francez de satiră „Charlie Hebdo”. În urma atacului, 12 persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button