CONTRIBUTORS

My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto

Dacă vrei s-atingi Nirvana-n chiflă, ia-ți MOM’s Burger.

De peste un an de zile, “sparg” banii redacției, în limita rezonabilului, colindând Bucureștiul în lung și-n lat (mai mult în lat) în căutarea locurilor cu mâncare bună, gustoasă, care să ofere mixul ăla ideal de satisfacție pe axa ochi-mână-gură și retur. În viitorul apropiat plănuiesc un Top 10 locuri de scos iubita/iubitul sau părinții la masă într-un buget acceptabil și mă bucur că voi putea include restaurantul de astăzi în acel clasament total subiectiv și necerut de nimeni.

Iată-mă-s, așadar, treizeci și ceva de articole mai târziu (unele reușite, altele mai puțin reușite, precum crâșmele colindate), și cu 10 kilograme în plus, intrând pe ușa restaurantului MOM, proaspăt deschis pe Strada Franceză, la numărul 4. Ca reper, Calea Victoriei, oleacă mai la vale de CEC. Central.

Restaurant MOM Bucharest

Gastro Parcagiii

Departe de a fi fanul centrului vechi al Bucureștiului, totuși partea dinspre Calea Victoriei mi se pare o idee mai spălată, mai aranjată, mai aerisită. La asta contribuie din plin și lipsa “parcagiilor culinari” agasanți, din “inima Bucureștiului”, care trag de tine (și de toți turiștii) să-ți parchezi foamea la ei în crâșmă. E practic imposibil să mergi prin Centrul Vechi de astăzi fără să fii agasat din doi în doi metri: “Domnu’, domnu’, poftiți la noi la masă, avem fripturi, pizza, mici, salate, paste, lapte, carne, brânză, ouă, drob de sare în spinare, mălăieș în călcăieș.”

Restaurant MOM Bucharest

Revenind la zona mai spălată, cu excepția restaurantului MOM, momentan, strada Franceză arată ca o fantomă și numeri pe degetele de la o mână businessurile deschise. De ce? Pentru că e de muncă, maică. Spațiile sunt vechi, trebuie renovate, băgați bănuți mulți, nici vad comercial nu prea mai are… Cine, Doamne iartă-mă, mai are timp, nervi și suficientă nebunie încât să dea (și să redea) locului un pic de suflet, de culoare, de viață?

Răspuns: fix nebunii ăștia tineri și mișto de la MOM, de care m-am îndrăgostit de cum am intrat pe ușă.

Fluiditate la interior

De cum am pășit în restaurantul MOM, am simțit că e ce trebuie. Chestiile astea se simt, și până acum instintctul nu m-a înșelat. O echipa de oameni tineri, de la bucătari, la barman, la chelneriță, locul ăsta e viu, se vede pe oamenii ăștia că VOR, că ÎȘI DORESC să fie acolo, pentru ca tu să te simți bine, cu tot ce presupune lucrul ăsta. Am recunoscut un singur om din echipă, habar n-am cu îl cheamă, dar sigur sigur l-am mai văzut la MA Bistro. Pesemne, experiența în horeca le-a făcut bine, pentru că MOM e mi-nu-nat.

Mă gândeam cum să descriu interiorul și primul cuvânt care mi-a venit în cap a fost FLUID. Forme care curg lin, rotund, natural, necolțuros, blajin, cald, MOM restaurant are un aer mediteranean, dar și nordic în același timp, de vină fiind mobilierul și, cumva, culorile relativ reci utilizate. Așa l-am simțit eu ca primă interacțiune. Bucătăria deschisă te lasă să vezi tinerii chefi la treabă și e realmente ca și cum te-ai uita la un show culinar. Doar camerele de filmat lipsesc. În fine, las pozele făcute cu gioarsa mea de telefon să completeze descrierea. Ultima fotografie arată ca un cover de album? Pls, name the band.

Restaurant MOM Bucharest
Restaurant MOM Bucharest
Restaurant MOM Bucharest
Restaurant MOM Bucharest
Restaurant MOM Bucharest
Restaurant MOM Bucharest

Cât despre meniu, ce să zic? Extrem de greu de ales când totul sună și arată spectaculos.

Am mâncat pentru tine de la MOM Restaurant

Nobility in a puff shell | 36

Baked pear wrapped in butter pastry filled with gorgonzola d.o.p., toasted walnuts, honey and wild thyme.

MOM’s Burger | 52

Homemade buttery brioche bun, 70/30 fat ratio australian chuck patty, wild mushroom coffee, green salsa, goochujang spicy sauce, triple fried french fries with dehydrated prosciutto, yeast flakes and parsley

Divan | 40

Coconut bavarian cream, mango, & amaretto puree, white chocolate mousse, white chocolate crumble, coconut coated rice crisp

Judecata de Apoi

Nobility in a puff shell

Baked pear wrapped in butter pastry filled with gorgonzola d.o.p., toasted walnuts, honey and wild thyme.

Nobility in a puff shell. Restaurant MOM Bucharest

Doamne, cum arată chestia asta! La fel de bine pe cât sună e răspunsul. Pară la cuptor învelită în aluat cu unt, umplută cu gorgonzola de origine controlată (adică de la MOM(a) ei de-acasă), nuci prăjite, miere și cimbru sălbatic.

Nobility in a puff shell. Restaurant MOM Bucharest

Știu că mi-e drag un restaurant atunci când scriu și-mi plouă-n gură în același timp.

Am învârtit farfuria pe toate părțile, am admirat formele, culorile, m-am drogat cu mirosul acestui preparat fabulos. Am găsit în el un blend ideal de gust, arome și texturi. Mai mult decât o simplă “gustărică”, Nobility in a puff shell e un statement puternic de la MOM. Instagramabil? Evident. Mă felicit că l-am ales în deschidere. Bravo mie.

Nobility in a puff shell. Restaurant MOM Bucharest

Ce gust are? Divin! Un spectacol! Mixul de pară nu foarte dulceagă, dar aromată, cu aluatul călduț, gorgonzola, miere și nuci e ceva senzațional și poate că n-ar fi fost complet fără cimbrul din dotare. Para asta te duce pe culmi nebănuite și deschide niște cămăruțe acolo în creier, ca un update pentru papilele gustative. Țărămbetele din mine a dat cu dej’tu pe fundul farfuriei. Recunosc.

Nobility in a puff shell. Restaurant MOM Bucharest

Nirvana-n chiflă. MOM’s Burger

Homemade buttery brioche bun, 70/30 fat ratio australian chuck patty, wild mushroom coffee, green salsa, goochujang spicy sauce, triple fried french fries with dehydrated prosciutto, yeast flakes and parsley

MOM’s Burger. Restaurant MOM Bucharest

Aproape de fiecare dată când descind într-un restaurant nou, cum e MOM, aleg și un preparat, la prima vedere, aparent banal. În localurile italienești aleg, spre exemplu, carbonara. Aici, la MOM, am optat pentru burger. Puteam la fel de bine să mă decid la un filet mignon australian, black angus sau o mille-feuille lasagna. Neah. Burger. Nu mă las prostit. Poate Nobility in a puff shell a fost doar o fumigenă, cine știe…

MOM’s Burger. Restaurant MOM Bucharest

Boy I was wrong! So, so wrong! Ziar făcut sul peste botic! Bad, bad me!

Literalmente cel mai bun burger pe care l-am mâncat până în acest punct al existenței mele pământești. I shit you not my friend. Și-am mâncat vreo 1-2-10….200 de burgeri până acum. E plină lumea de burgeri. Acum, că e chifla făcută de ei, că o fi carnea aia moale și apetisantă, sau poate raportul ideal grăsime/carne macră, sau sosul ăla verde demențial, habar nu am, MOM’s Burger just fucking blew my mind. Și e un f*cking burger. Adică, știi? Un burger! Am mai mâncat jdemii de burgeri până acum, dar niciunul ca MOM’s Burger. Cartofii cu prosciutto deshidratat? Oh, yeah! Delicioși!

MOM’s Burger. Restaurant MOM Bucharest

Parcă și aud experții dând ochii peste cap: “Da, dar n-ai încercat burgerul de la x sau y sau z! Mare brânză burgerul de la MOM!. Plus că, ia uite, e 52 de lei…păi, de 52 de lei îmi iau…oho!”

Evident că sunt subiectiv, evident că gusturile diferă, evident că e posibil să n-avem același standarde și asta e okay. TOTUȘI, dacă vrei s-atingi Nirvana-n chiflă, ia-ți MOM’s Burger.

Divan

Coconut bavarian cream, mango, & amaretto puree, white chocolate mousse, white chocolate crumble, coconut coated rice crisp

Divan. Restaurant MOM Bucharest
Divan. Restaurant MOM Bucharest

Așa arată unul din deserturile restaurantului MOM. Camera aparatului n-a putut focaliza în totalitate desertul datorită diferitelor nuanțe de alb. Un desert cu cremă bavareză de cocos, piure de mango și amaretto, mousse de ciocolată albă, crumble sau firimituri (cum să-i zic?) de ciocolată albă, acoperit cu niște foițe crocante din orez de cocos(?). Sper să nu-i fi stâlcit în totalitate descrierea.

Diva este, fără doar și poate, o declarație de delicatețe, finețe, rafinament și creativitate marca MOM. Poate chiar semnătura MOM. Ar putea fi. Un desert ca ăsta merită o pecete pentru a evita reproducerea sa prin alte părți. Trademark îi zice.

Divan. Restaurant MOM Bucharest
Divan. Restauran MOM Bucharest

Divan este un răsfăț dal capo al fine, cu trecere prin lumea ciocolatei albe și a gustului de mango curatoriat pâna la desăvârșire. N-am 4 de DA, că i-aș oferi cu plăcere.

Nota 10 de la mine, cu felicitări și mulțumiri speciale chefilor MOM că le-a trecut prin minte facerea Divanului. Amin!

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Total MOM: 144, cu tot cu o apă mare.

A meritat? Yes, MOM (my)!

O să mai mănânc pentru tine de la MOM? Da, da, da.

Uite și alte locuri pe unde-am mai mâncat:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button