Muzică românească din veacul al XIX-lea se va auzi duminică, la Grădina Uranus, la concertul susținut de Trei Parale (P)

11 aug. 2022
230 afișări
Muzică românească din veacul al XIX-lea se va auzi duminică, la Grădina Uranus, la concertul susținut de Trei Parale (P)

În cadrul evenimentului „Memoria Cartierelor”, seria de concerte fusion continuă pe 14 august la Grădina Uranus cu muzică veche românească.

Această muzică ce se cânta la curțile boierilor din Moldova și Muntenia, începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea, este reconstituită de cunoscuta formație Trei Parale.

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea.

Muzica acestui program a fost prezentată în cadrul a numeroase festivaluri de specialitate, răsună pe coloana sonoră a două filme: Aferim! (Regia: Radu Jude, 2015) și Chira Chirilina (regia Dan Pița, 2014) și a fost publicată pe două CD-uri foarte bine recepționate în lumea culturală românească.

Formația a participat la numeroase festivaluri din țară și din străinătate și lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale.

Îi puteți vedea și asculta live duminică, 14 august, de la ora 20:00, la Grădina Uranus.

Evenimentul „Memoria Cartierelor” este organizat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

Link către event: https://www.facebook.com/events/2320029574830751/?ref=newsfeed

Programul concertelor de duminică de la Grădina Uranus poate fi găsit AICI.

 

Cookies