Muzeul Ţăranului Român va fi restaurat: va avea curte engleză și culoare subterane sub P. Victoriei

de:
22 aug. 2012
2 Afișari
Muzeul Ţăranului Român va fi restaurat: va avea curte engleză și culoare subterane sub P. Victoriei

Muzeul Ţăranului Român întră în renovare. Cele trei corpuri de clădire ale muzeului vor fi consolidate şi restaurate. Conform caietului de sarcini, vor fi remediate şi restaurate pardoselile de pe holuri şi treptele scărilor, va fi restaurată tâmplăria metalică exterioară de la ferestre şi dublată cu tâmplărie din aluminiu la culoarea celei actuale, cu geam termo-fonoizolant. De asemenea, vor trece printr-un amplu proces de restaurare şi elementele decorative de la coloane, arce, goluri şi plafoane.

Toate elementele de lemn vor fi biocidate, iar decoraţiile de pe faţade vor fi restaurate,  conform materialelor şi culorilor originare. Şi treptele exterioare din piatră vor fi restaurate, iar în plus vor fi instalate şi rampe şi platforme pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor. 

 De asemenea, trotuarele din jurul muzeului vor fi refăcute cu dale de piatră. În plus, în curtea interioară a MŢR, va fi amenajată o „curte engleză” cu scară pentru intrarea în subsol din corpul C1 (de pe Bd. Kiseleff) sub protecţia unei copertine din policarbonat pe structură metalică. 

„Noi estimăm că vor începe lucrările în ianuarie-februarie şi vor dura trei ani. Muzeul nu va fi închis însă în această perioadă, pentru că se va lucra pe secţiuni”, a precizat pentru B365.ro, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu.

Costul estimat al lucrărilor este de 7,8 milioane euro cu TVA. 

Piaţa Victoriei va fi refăcută ca la Luvru

Până când lucările de restaurare a MŢR vor fi gata, vizitatorii ar putea avea parte de o surpriză. Conducerea MŢR şi Primăria Capitalei intenţionează să lege cele trei muzee din Piaţa Victoriei printr-un hol subteran. Practic, în viitor Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Antipa şi Muzeul de Geologie vor fi conectate după modelul Muzeului Luvru din Paris. 

„Reamenajarea Pieţei Victoriei va fi realizată după modelul Muzeului Louvre din Paris. Legătura între cele trei muzee din Piaţa Victoriei se va realiza pe dedesubt. Va fi construit şi un hol subteran cu luminatoare (n.r. acoperişuri transparente). De asemenea, statuia lui Ferdinand I va fi montată în piaţă, iar circulaţia rutieră va fi uşor modificată în zonă”, a declarat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. 

Soluţia exactă pentru reamenajarea Pieţei va fi stabilită în urma unui concurs de soluţii ce va fi organizat de Primăria Capitalei. 

„Ultima oară când am vorbit cu Sorin Oprescu mi-a spus că până la sfârşitul anului va fi gata tema de proiectare pentru concurs. Deci, anul viitor ar trebui să avem un proiect”, a mai spus directorul MŢR, Virgil Niţulescu. 

Holul subteran ce va asigura legătura între muzee va fi realizat în zona de nord a pieţei, la intrarea pe Șos. Kiseleff.

La Muzeul Louvre, piramida de sticlă reprezintă principala axă de circulaţie a palatului fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepţie din care se permite accesul vizitatorilor la restul complexului. La momentul inaugurării sale în 1989, piramida construită în mijlocul Curţii Napoleon a fost contestată, fiind considerată prea modernă pentru arhitectura muzeului. Acum însă, piramida a devenit un adevărat simbol al muzeului ce atrage aproape 9 milioane de vizitatori pe an, dar şi al Parisului.

Cookies