Muzeul Țăranului din București deschide o nouă expoziție la finalul lunii martie: „1907. Noi vrem pământ”

22 mart. 2023
196 afișări
Muzeul Țăranului din București deschide o nouă expoziție la finalul lunii martie: „1907. Noi vrem pământ”
Muzeul Țăranului din București deschide o nouă expoziție la finalul lunii martie: „1907. Noi vrem pământ”. Suras foto: Muzeul Național Român

Muzeul Țăranului Român va deschide marți, 28 martie, expoziția „1907. Noi vrem pământ”, începând cu ora 18:00.

Expoziția va avea loc la Sala Tancred Bănățeanu din cadrul muzeului.

Ce reprezintă „1907”

Muzeul Național Român explică într-un comunicat semnificația anului 1907 și prezintă o scurtă istorisire din acea perioadă:

„1907” este un „fulger” care luminează și revelează întreaga societate românească, o descărcare de tensiune și de energie care va pune întreaga elită politică și intelectuală în fața unei explozii sociale și politice fără precedent.

Răscoala va fi considerată, de altfel, ca fiind un pericol existențial pentru statul român, ceea ce va și duce la o politică de represiune drastică, umbrită, pe alocuri, de acte de violență extremă și irațională, care vor răspunde în oglindă violenței iraționale a izbucnirii revoltei țărănești. Carol I însuși îi va spune lui Alexandru Marghiloman, într-o discuție avută în 22 martie 1907: „Toată România trebuie refăcută, căci totul s-a înecat”.

Răscoala este un revelator al feței nevăzute a societății, al tensiunilor și al problemelor insolubile ale unei clase care nu se bucura atunci nici de reprezentare politică, nici de discurs public, nici de vreo imagine publică. Țăranul era un actor mut al propriei drame. Răscoala zguduie societatea românească și are darul de a pune față în față actori sociali care altfel erau invizibili unii altora. Chestiunea țărănească redevine atunci presantă și de neocolit.”

Mai mult decât atât, MNR prezintă și faptul că anul 1907 a fost menționat într-un celebru articol de-al său:

Ion Luca Caragiale scria în celebrul său articol din Die Zeit, „1907 din primăvară până-n toamnă”, o teribilă diatribă: „Zilele acestea se deschide Parlamentul (am arătat mai sus de unde derivă așa numita reprezentațiune națională), ales în urma strașnicei represiuni a răscoalelor, să avizeze asupra răului de care s-a dovedit în destul cât sufere țara.”

Ce își propune Muzeul Țăranului Român prin expoziția „1907. Noi vrem pământ”

MNR își propune ca prin expoziția „1907. Noi vrem pământ” readucerea atenției asupra importanței evenimentelor, în peisajul cultural național:

Prin expoziția 1907. Noi vrem pământ, Muzeul Țăranului își propune astfel o privire retrospectivă obiectivă și multiplu focalizată care să readucă, în peisajul cultural național, atenția asupra acestor evenimente, asupra importanței lor, asupra caracterului lor tragic pentru întreaga societate românească. Țărănimea, văzută mereu ca o „mare mută”, izbucnește exploziv în istoria fericită a Regatului României, care tocmai aniversase 40 de ani de domnie a regelui Carol I, sfâșiind tabloul edulcorat al unei epoci care era, indiscutabil, o epocă de dezvoltare și de consolidare a României.

Expoziția va avea un discurs menit să dea imaginea tuturor actorilor implicați ai epocii, să releve mizele politice, sociale și economice, să ofere un parcurs al evenimentelor, al discursurilor și al vocilor distincte, al opiniilor și al imaginilor despre eveniment.”

Expoziție Muzeul Țăranului Român
Expoziție Muzeul Țăranului Român. Sursa foto: Muzeul Țăranului Român

Care este prețul biletelor de intrare

Expoziția poate fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 14 mai 2023, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Lunea și când sunt sărbători legale este închis.

Prețul biletelor de intrare

  • adulți- 12 lei
  • pensionari- 6 lei
  • elevi și studenți- 3 lei
  • posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani- 3 lei
  • persoane adulte cu handicap mediu sau ușor- 3 lei

Te-ar putea interesa și:

Cookies