Cum arăta şi de ce a fost demolat muzeul de artă în formă de templu grecesc de pe Magheru

de:
07 feb. 2014
310 Afișari
Cum arăta şi de ce a fost demolat muzeul de artă în formă de templu grecesc de pe Magheru

Muzeul Simu a fost inaugurat în 1910, în Bucureşti, fiind construit în forma unui templu caracteristic Antichităţii greceşti, la intersecţia străzii Mercur cu o uliţă ce se strecura între străzile Colţei şi Romană (chiar între casele lui Titu Maiorescu si C.A. Rosetti spre vest şi casele lui D.A. Sturdza şi Al. Marghiloman spre est, după cum notează descoperă.ro.)

 

Muzeul găzduia colecţia de artă donată de academicianul român Anastase Simu, colecţie care cuprindea aproximativ 1200 piese din toate genurile artistice: pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă.

Colecția de grafică românescă, de pildă, cuprindea lucrări de: Carol Popp de Szathmáry, Theodor Aman, Nicolae Grant, Mișu Tăisanu, Constantin Jiquidi, Alexandru Severin, Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Apcar Baltazar, Vasile Dobrian, Nicolae Brana, Ludovic Bassarab, Alexandru Bassarab, iar cea de grafică străină cuprindea lucrări de Antoine Bourdelle, Camille Pissarro, Firmin Massot, Charles Milcendeau , Alexandre Calame, Eugene Vibert, Leo Putz, Paini Elvetia şi Max Choteau.

Câteva cuvinte despre Anastase Simu găsim într-o revistă culturală din anii 30,”Boabe de Grâu”, citată de art-historia.blogspot.ro. Aici se precizează următoarele:

Anastase Simu, poposit aci din Brăila, după ce învăţase, ca şi Maiorescu, la Theresianum din Viena, continuase la Paris, sfârşise la Bruxelles, fusese secretar de legaţie la Berlin şi făcuse, acasă, politică conservatoare care îl trimisese de mai multe ori în Cameră.

Conform onlinegallery.ro, Anastase Simu a moştenit, la varsta de 19 ani, o avere semnificativă. A putut astfel să îşi ia licenţa în Drept la Paris şi doctoratul în Ştiinţe Politice şi Administrative la Bruxelles. A fost numit secretar la Legaţia Romaniei din Berlin şi apoi senator de Brăila în trei legislaturi consecutive. A fost membru în Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instrucţiunii Publice, membru al Ateneului Roman şi membru de onoare al Academiei Romane.

Muzeul care găzduia colecţia sa a fost demolat de comunişti în 1964, deoarece nu se mai încadra în ansamblul de blocuri nou- construite în zonă, precizează RezistenţăUrbană.net, dar, conform art-historia.ro, se pare ca a contribuit la decizia demolarii lui şi aspectul de templu pe care îl avea imobilul, întrucât amintea de masoneria românească, pe care Guvernul comunist o voia ştearsă din istorie. 

De altfel, RezistentaUrbană relatează că, în perioada interbelică, Bucureștiul avea trei clădiri în formă de templu antic: 


Machetă 3D a Muzeului Simu, realizată de Vlad Romaniuc

În locul lui au fost construite blocurile ONT şi magazinul de confecţii „Eva”, după cum precizează enciclopediaromaneasca.ro şi muzeulde fotografie.ro.

 O parte din colecția muzeului se află astăzi la Muzeul Național de Artă al României, iar o alta în colecția Simu de la Pinacoteca București, după cum precizează onlinegallery.ro. 

Cookies