Muzeul Satului găzduiește o expoziție de fotografie cu ocazia Zilei Limbii Române

22 aug. 2021
147 Afișari
Muzeul Satului găzduiește o expoziție de fotografie cu ocazia Zilei Limbii Române
Muzeul Satului găzduiește o expoziție de fotografie cu ocazia Zilei Limbii Române. Sursă foto: Wikipedia

Muzeul Satului găzduiește o expoziție de fotografie cu ocazia Zilei Limbii Române. Expoziția se numește „Istroromânii” și le este dedicată românilor care trăiesc în Peninsula Istria din Croaţia.

Muzeul Satului găzduiește o expoziție de fotografie cu ocazia Zilei Limbii Române, numită „Istroromânii”.

Expoziție de fotografie la Muzeul Satului

Istroromânii sunt considerați o ramură a românilor. Chiar ei se numesc vlahi, vlași sau rumâni (rumâri). Locuitorii unor localități aflate la bazele muntelui Ucka, mai ales din satele Zejane şi Susnjevica, vorbesc o limbă ce aparţine limbilor romanice, așa cum sunt aromâna şi meglenoromâna.

Recomandăm și: Grădina Alhambra din București. Se redeschide după mai bine de 30 de ani

Limba istroromână este considerată „grav periclitată” de către The UNESCO Atlas of the World’s Languages in Danger. Iar acest lucru din cauza lipsei învățământului și lipsei presei scrise în această limbă.

Imaginile – document au fost surprinse în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 în Peninsula Istria din Croaţia. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului finanţat de guvernul României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Românii Apuseni: „Istroromânii – Monografie fotografică”, prin intermediul programului de finanţare: Societatea civilă „Dimitrie Gusti” – sprijinirea, consolidarea şi extinderea mediului asociativ între comunităţile istorice de români.

Imaginile pe care le veți vedea în cadrul expoziției au fost fotografiate de artiștii desemnaţi de Asociaţia Etno Foto Art din Oradea – Gheorghe Vasile Petrilă, Ovidiu Bogdan Gabor – membri ai Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi de Constantin Liviu Demeter membru de onoare al Clubului fotografic Nufărul din Oradea.

„Istroromânii”

Iată ce puteți vedea în cadrul expoziției „Istroromânii”:

  • peisaje,
  • arhitectura locuinţelor şi a satelor,
  • instituţiile publice: biserica, primăria, şcoala, căminul cultural,
  • ocupaţiile şi tradiţiile,
  • portretele locuitorilor.

Recomandăm și: Merită să-ți dai viața pentru o poză? “Hondros”, un documentar despre omul care ne-a trimis ilustrate din iad, la modul propriu

Toate aceste elemente au ajutat la crearea imaginii unui grup etnic de proporţii reduse care vrea să îşi păstreze în arealul pe care îl locuieşte identitatea lingvistică şi culturală.

Când vei putea vedea expoziția? 

Expoziția urmează să fie deschisă în data de 31 august 2021 (marți), la ora 13:00, în sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Şoseaua Kiseleff nr. 28.

Aceasta poate fi vizitată în perioada 31 august – 3 octombrie 2021, de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Sursă foto: muzeul-satului.ro
Cookies