Muzeul Naţional de Istorie a României se mută

de:
20 iun. 2014
0 Afișari
Muzeul Naţional de Istorie a României se mută

Muzeul Naţional de Istorie a României funcţionează din anii 70 în fosta clădire a Poştei, ridicată pe Calea Victoriei în 1899. Construcţia, care măsoară peste 30.000 de metri pătraţi, a fost cea mai mare şi cea mai scumpă din ţară, până să fie ridicată Casa Poporului.

„În 1969-1971 s-au făcut numai lucrări minimale pentru ca vechile birouri să fie transformate în spaţii de expunere. Au trecut, de atunci, peste 40 de ani”, explică Ermest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, potrivit Digi24.

Peste 700.000 de obiecte de patrimoniu sunt expuse în sălile muzeului. Tezaurul istoric este cea mai valoroasă colecţie a muzeului şi conţine mii de obiecte unice în lume. Sunt piese din platină, aur sau pietre preţioase care datează din neolitic, adică de peste şase milenii, până în secolul XX. Toate au putut fi admirate de public, chiar dacă, din 2004, mai mult de jumătate din clădire arată ca un şantier. Atunci s-au oprit lucrările începute în 2002, pentru că fondurile alocate au fost prea puţine. Acum s-au găsit din nou bani, aşa că reabilitarea va fi terminată. Dar colecţiile preţioase nu pot rămâne în sălile pline de moloz. Aşa că administraţia caută un spaţiu potrivit pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu.

Printre variantele luate în calcul sunt foste unităţi militare sau spaţii din Casa Presei. „O clădire care să ofere siguranţă în cazul unui seism major. Nu există în Bucureşti niciun spaţiu coresponzător pentru obiecte de muzeu pe peste 10.000 de mp, deci trebuie amenajat şi, de asemenea, aceste spaţii mai implică şi condiţii legate de securitate”, spune Ernest Târnoveanu.

Turiştii străini compară Muzeul de Istorie cu instituţii similare din alte ţări şi nu sunt prea încântaţi de cum arată acum. „Cred că o mică restaurare a muzeului mi-ar putea oferi o imagine completă a ţării, pentru că aşa cum este am dezvoltat un apetit pentru cultura românească, dar nu am văzut atât de mult cât am sperat”, a declarat un turist străin care a vizitat muzeul. Lucrările de reabilitare vor fi făcute din fonduri europene.

Cookies