Muzeul Naţional de Artă al României decorat de Klaus Iohannis

18 ian. 2021
32 Afișari
Muzeul Naţional de Artă al României decorat de Klaus Iohannis

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Artă al României a fost decorat de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu distincţia Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, categoria E - Patrimoniul cultural naţional.

Decoraţia a fost oferită la propunerea înaintată de ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, care a apreciat activitatea MNAR în contextul dificil al anului 2020.

Mesaj după distincția lui Iohannis de la MANR

Managerul interimar al MNAR, Cristina Verona Tobi, a transmis un mesaj de mulţumire Preşedintelui României şi a ridicat înalta distincţie acordată.

Este prima decoraţie oferită MNAR de un Preşedinte al statului, iar aceasta a fost acordată în semn de apreciere pentru contribuţia importantă a MNAR la dezvoltarea culturală a ţării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelenţă la nivel naţional şi internaţional.

„Decoraţia primită o dedicăm tuturor celor care au slujit cultura, actuali şi foşti angajaţi ai instituţiei, dar şi publicului nostru, care ne-a fost alături în cei 70 de ani, mai cu seamă în 2020, un an dificil, pe care l-am traversat având susţinerea publicului, dar şi a partenerilor care au sprijinit acţiunile muzeului” a declarat Cristina Verona, manager interimar MNAR.

Ce este Muzeul Naţional de Artă al României

Amplasat în zona centrală a Bucureştiului, în clădirea fostului Palat Regal – edificiu semnificativ pentru arhitectura bucureşteană a secolelor XIX-XX – Muzeul Naţional de Artă al României este deţinătorul unui valoros patrimoniu de artă românească şi străină.

În anul 1948 a primit în folosinţă clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din Bucureşti, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944 – şi a avut încă de la început un caracter enciclopedic, prin variatele colecţii de artă românească, europeană şi orientală. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR păstrează cel mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală şi modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoaşterea culturii vizuale româneşti. Pe lângă activitatea sa de cercetare şi de conservare, MNAR desfăşoară ample programe educaţionale, proiecte sau activităţi dedicate elevilor, familiilor şi adulţilor.

În prezent, MNAR cuprinde: Galeria Naţională (cu Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum şi spaţiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor), dar şi alte trei muzee valoroase din Bucureşti: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady, cel din urmă funcţionând într-una dintre cele mai vechi case din Bucureşti.

Cookies