Muzeul Național Cotroceni își deschide porțile pentru vizitatori pe 24 ianuarie. Tot ce trebuie să știți

18 ian. 2022
593 Afișari
Muzeul Național Cotroceni își deschide porțile pentru vizitatori pe 24 ianuarie. Tot ce trebuie să știți
Muzeul Național Cotroceni își deschide porțile pentru vizitatori pe 24 ianuarie. Tot ce trebuie să știți. Sursa foto: Trecător.ro

Bucureștenii vor avea ocazia să viziteze Muzeul Național Cotroceni în data de 24 ianuarie, cu ocazia aniversării a 163 de ani de la Unirea dintre Moldova și Țara Românească. Mai mult, organizatorii au pregătit o expoziție tematică, intitulată „România 163. Alexandru Ioan Cuza și Cotrocenii”.

Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat de bucureșteni și nu numai în data de 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, potrivit Newsbucurești.ro.

Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat pe 24 ianuarie

Printre cele mai importante exponate ce vor putea fi văzute pe viu de vizitatori la Muzeul Național Cotroceni se numără copia firmanului de recunoaștere a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, trimis de sultanul Abdul Aziz, o serie de fotografii de epocă, însemne și medalii militare, precum proiectul decorației „Crucea de Fier”.

Palatul domnesc de la Cotroceni a servit drept reședință de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a soției sale, Elena Cuza. Cuplul a decis reamenajarea superbului imobil începând cu anul 1862, fiind efectuate reparații, dotări, dar și o redecorare cu mobilier nou, în ton cu stilurile și moda vremurilor, majoritatea obiectelor provenind de la cele mai renumite manufacturi din Paris.

Acestora li se adaugă și piesele din colecția „România 163. Alexandru Ioan Cuza și Cotrocenii”, prilej cu care vizitatorii vor putea afla mai multe informații despre modul în care decurgeau lucrurile la curtea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Documente, schițe și planuri care arată evoluția reședinței de la Cotroceni: de la reparații la dotări luxoase, precum și documente care ilustrează viața de zi cu zi, dar și ceremoniile speciale. Mai mult, au fost conservate și o serie de obiecte cu însemnătate, printre care amintim tabachera domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ștergarul doamnei Elena Cuza sau drapelul tricolor marcat cu doliu care a acoperit sicriul domnitorului care a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

Ce pași trebuie să urmeze doritorii pentru a vizita Muzeul Național Cotroceni

Pentru a putea să participe la vizitarea Muzeului Național Cotroceni în data de 24 ianuarie, doritorii trebuie să facă în prealabil o programare, în limita locurilor disponibile. Mai mult, vizitatorii sunt obligați, potrivit regulamentului, să respecte măsurile de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. De asemenea, la intrare trebuie prezentat certificatul verde COVID, precum și cartea de identitate în format original.

Expoziția este realizată de Muzeul Național Cotroceni în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Programările pot fi efectuate până duminică, 23 ianuarie, ora 10:00, atât online, la adresa de e-mail [email protected], cât și la numerele de telefon 021.317.31.07 și 0725.518.381.

Cookies